Dan kad je umro Louis Renault

Dan kad je umro Louis Renault

Na današnji dan, 24. listopada 1944. godine, preminuo je Louis Renault, jedan od pionira automobilske industrije.

Louis Renault je bio neka vrsta mehaničkog genija, iako se njegovo ime ne veže uz niti jedan izum, bio je poznat po usavršavanju detalja te je njegov rad u bitnoj mjeri odredio razvojni pravac automobila na početku 20. stoljeća.

Rođen 12. veljače 1877. u Billancourtu, u blizini Pariza. Od rane mladosti pokazivao je interes za tehnologiju. Kada mu je bilo svega četrnaest godina, otac mu je poklonio jedan stari motor na kojem se mogao vježbati. Renault se nakon završenog školovanja pridružio vojsci, bilo je to mjesto na kojem je bio okružen strojevima koji su ga toliko zanimali.

Godine 1898. Renault je napravio svoj prvi automobil u svom rodnom mjestu i to u jednoj drvenoj šupi.

Iste godine, na svoj 21. rođendan, Renault je predstavio svijetu automobil (tip A). Bio je to prvi automobil s 3-stupanjskim ručnim mjenjačem i izravnim pogonom osovine propelera umjesto lančanog pogona. Zajedno s braćom Marcelom i Fernandom, Louis Renault je osnovao tvrtku koja je zapravo bila temelj za kasniju tvornicu automobila. Međutim, njegov brat Marcel je poginuo a Fernand je umro zbog bolesti tako da je od 1908. Louis Renault sam upravljao tvrtkom.

Tvrtka Renault je dosta brzo postala poznata po automobilskom natjecanju, a njihova su vozila nerijetko pobjeđivala. Tvornice Renault prihvaćaju serijsku proizvodnju 1905. godine. Za vreijeme Prvog svjetskog rata, tvrtka je proizvodila kamione, vozila hitne pomoći, granate te poznata oklopna vozila FT17.

U petogodišnjem periodu do 1910. godine, Renault je postao najveći europski proizvođač automobila.kad je izbio Drugi svjetski rat morali su preusmjeriti svoju proizvodnju. Tako su proizvodili granate, tenkove i avionske motore. Budući da se Renault pozitivno iznjašavao o Nijemcima i njemačkoj vojsci, tvrtka je nacionalizirana 1945. godine kada postaje nacionalna regionalna tvornica.

Louis Renault je uhićen u okolici Pariza 22. rujna 1944. godine pod optužbom da je surađivao s nacističkom Njemačkom. Ipak, službeno nikad nije bio osuđen za suradnju s Nijemcima. Mjesec dana nakon uhićenja umire pod nerazjašnjenim okolnostima, ali se pretpostavlja da je bio bolestan. Bilo je to 24. listopada 1944. U njgovoj oporuci stoji da je svoju tvornicu ostavio zaposlenicima, a ne obitelji, međutim, zbog nacionalizacije djelatnici njegove tvrtke ju nikad nisu dobili.

Pripremila: Melita Funda