Dan kad je „umrla glazba“

Dan kad je „umrla glazba“

U padu zrakoplova 3. veljače 1959. poginule su tri tada ponajveće zvijezde rock and rolla –  Buddy Holly, Ritchie Valens i Jiles Perry Richardson. Savezna istraga potvrdila je da su nepovoljni vremenski uvjeti značajno doprinijeli padu zrakoplova, no isto tako i da 21-godišnji Peterson nije imao dovoljno iskustva za let u takvim uvjetima

Na jučerašnji dan dogodila se velika tragedija koja je u crno zavila svijet glazbe. Naime, 3. veljače 1959. u padu zrakoplova pored Clear Lakea u Iowi  poginule su tri tada ponajveće zvijezde rock and rolla –  Buddy Holly, Ritchie Valens i Jiles Perry Richardson, poznat po umjetničkom pseudonimu The Big Bopper, te pilot Roger Peterson. Glazbeni trojac bio je na turneji nazvanoj “Winter Dance Party”. Zbog loših uvjeta u autobusima kojima se putovalo na turneji, neki od glazbenika su se razboljeli. Holly je tada odlučio kako će avionom putovati do Minnesotte u kojoj su trebali održati sljedeći koncert. Već nekoliko milja nakon polijetanja, pilot je izgubio kontrolu nad avionom zbog vlastite pogreške u snježnoj mećavi popraćenoj snažnim vjetrom.

Savezna istraga potvrdila je da su nepovoljni vremenski uvjeti značajno doprinijeli padu zrakoplova, no isto tako i da 21-godišnji Peterson nije imao dovoljno iskustva za let u takvim uvjetima. Štoviše, ocijenjeno je da je Peterson najvjerojatnije pogrešno očitao visinomjer, koji se razlikovao od onoga kakav je imao avion na kojem je učio letjeti, pa je omaškom spustio avion, umjesto da ga podigne. Dan nakon nesreće, od proživljene traume pobacila je trudna Hollyjeva supruga Maria Elen.

Prepoznatljive naočale

naocale_Buddy_Holly
Prepoznatljivo spomen-obilježje u blizini mjesta nesreće (Izvor: Wikimedia)

U ožujku 1980. pronađen je dugo tražen dio zrakoplova. Naočale tamnih okvira koje su pale na snježnu hrpu otkrivene u proljeće 1959. nakon otapanja snijega. Naočale su tada predane u obližnji šerifov ured i zaljepljene u omotnicu i nitko ih se više nije sjetio punu 21 godinu.  Nakon ponovnog otkrića vraćene su Hollyjevoj udovici te su dio stalnog postava u Buddy Holly Centeru u njegovom rodnom Lubbocku.

Poginuli glazbenici bili su ikone rock ere koji su i nakon smrti utjecali na generacije danas proslavljenih glazbenika koje su usljedile za njima, kao što su Bob Dylana, The Beatles, The Rolling Stones, Bruce Springsteen…

https://www.youtube.com/watch?v=mb7KyPSbFqo

U spomen na njih Don McLean objavio je 1971. godine album “American Pie”, na kojem se nalazila istoimena pjesma. McLean je u svojoj pjesmi “opjevao” smrt trojice glazbenika i nazvao taj dan “danom kada je umrla glazba”. (zg-magazin)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni