Dan kad je ubijen John F. Kennedy

Dan kad je ubijen John F. Kennedy

Na današnji dan, 22. studenoga 1963. godine, u Dallasu, u saveznoj američkoj državi Teksas, ubijen je 35. američki predsjednik John Fitzgerald Kennedy.

Predsjednik Kennedy je u tom trenutku zapravo bio u jeku priprema za izbornu kampanju. Spremao se osvojiti južne države SAD-a u kojima nije uživao visoku popularnost.

Dana 22. studenoga 1963. predsjedički je zrakoplov sletio u zračnu luku u Dallasu. Kennedy nije ni slutio da mu je to posljednji dan u životu. Tog kobnog dana na njega je izvršen atentat dok se vozio kroz Dallas u limuzini marke Lincoln sa spuštenim krovom. S njim su bili njegova supruga, prva dama Jacqueline Kennedy i teksaški guverner John Connally sa suprugom.

Vozeći se kroz povorku ulicama Dallasa i pozdravaljajući oduševljene građane koji su došli pozdraviti predsjenika, prošli su pokraj zgrade “Teksaškog skladišta školskih knjiga” (Texas School Book Depository) u 12.30 sati po lokalnom vremenu, iz čijeg pravca su stigla tri hica: dva su usmrtila predsjednika Kennedyja, a jedan je ranio guvernera Connallyja. John Fitzgerald Kennedy je proglašen mrtvim 30 minuta kasnije u Parkland bolnici u Dallasu. Službena verzija kaže da je hice sa šestog kata te zgrade ispalio Lee Harvey Oswald.

Oswald je priveden, međutim, cijelo je vrijeme odbacivao optužbe tvrdeći da nema ništa sa ubojstvom predsjednika Kennedyja. Dva dana kasnije, u nedjelju 24. studenoga u 11.21 sati Oswald je trebao biti sproveden u zatvor. Međutim, tamo nikad nije stigao jer ga je pred TV kamerama ubio Jack Ruby, vlasnik lokalnog noćnog kluba.

Atentat na Johna Fitzgeralda Kennedyja je u SAD-u ali i u ostatku svijeta izazvao šok i nevjericu. Moderni masovni mediji, prvenstveno televizija, učinili su da Kennedyjevo ubojstvo postane događaj bez presedana. Svi su tugovali za karizmatičnim američkim predsjednikom.

Okolnosti ubojstva nikada nisu do kraja razjašnjene, a prema nekim teorijama Oswald nije ubojica već su postojala dva, tri snajperista. Rodile su se brojne teorije zavjere prema kojima su krivci Kennedyjev potpredsjednik Johnson, CIA, republikanci, mafija, Fidel Castro, KGB…

John Fitzgerald Kennedy bio je prema mnogima jedan od najomiljenijih i najhumanijih predsjednika. Zalagao se za mir, ljudska prava, socijalnu i zdravstvenu zaštitu svakog Amerikanca. Prvi je predsjednik koji je dobio Pulitzerovu nagradu, a bio je prvi katolik i Irac u Bijeloj kući.

U trenutku atentata Kennedy imao je 46 godina. Pokopan je na Nacionalnom groblju Arlington uz najviše vojne i državne počasti. Ostavio je za sobom tugujuću suprugu Jacqueline Bouvier Kennedy i dvoje male djece, kći Caroline i sina John F. Kennedyja, Jr.

Pripremila: Melita Funda

 

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni