Dan hrvatske diplomacije – 7. lipnja

Dan hrvatske diplomacije – 7. lipnja

Danom hrvatske diplomacije, 7. lipnja, tradicionalno se obilježava povijesni događaj iz 879. godine kada je papa Ivan VIII. uputio hrvatskome knezu Branimiru pismo kojim ga izvještava da je u Rimu blagoslovio njega i cijeli hrvatski narod, te priznajući mu “zemaljsku vlast nad cijelom Hrvatskom”. U to doba bilo je to najviše međunarodno priznanje čime je, u današnjem smislu, Hrvatska priznata kao suverena država.

Malo je konkretnih datuma iz najranije hrvatske povijesti kad se počela formirati hrvatska država, a jedan od njih je upravo 7. lipnja 879., kad je hrvatska državnost prvi put dobila međunarodnu potvrdu. No papin blagoslov nije se dogodio 7. lipnja, već je s tim datumom datirano papino pismo  Branimiru u kojem piše:

“Kad smo naime na dan Uzašašća Gospodnjega služili misu na žrtveniku Sv. Petra, digosmo ruke u vis i blagoslovismo tebe i cio narod tvoj i cijelu zemlju tvoju, da možeš ovdje uvijek spašen tijelom i dušom sretno i sigurno vladati zemaljskom kneževinom, a poslije smrti da se na nebesima veseliš s Bogom i da vječno vladaš.”

Blagdan  Uzašaća 879. pao je 21. svibnja i Hrvatska je zapravo priznata tog dana. 7. lipnja je poznatiji pa se još od devedesetih godina slavi kao Dan hrvatske diplomacije.

Naslovna fotografija: wikipedia.org

(Zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni