Dan grada Zagreba: Nagrađeni najzaslužniji pojedinci i institucije

Dan grada Zagreba: Nagrađeni najzaslužniji pojedinci i institucije

U ime Borisa Šprema, Nagradu Grada Zagreba primili su njegova supruga i sin. Gradonačelnik Bandić je pritom rekao da će i jedna zagrebačka ulica ponijeti ime Borisa Šprema / Premda je uobičajeno, govor danas nije održao sadašnji predsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić

“Očekujem više suglasnosti i međusobnog razumijevanja. Ne smijemo zaboraviti da smo tu zbog građana”, proučio je Bandić.

U povodu Dana Grada Zagreba i blagdana njegove zaštitnice Majke Božje od Kamenitih vrata, 31. svibnja, U Gradskoj skupštini danas su uručene Nagrade Grada Zagreba najzaslužnijim pojedincima i institucijama koje su doprinijeli razvoju i ugledu Zagreba.

Gradonačelnik Milan Bandić čestitao je svim Zagrepčankama i Zagrepčanima njihov dan, a dobitnicima Nagrade Grada Zagreba poručio je da je sretan i ponosan što je na čelu grada koji ima takve vrijedne, uspješne i zaslužne građane.

U svom govoru prisjetio se riječi pape Franje da je moćan onaj čovjek koji služi drugima, što je, kako je rekao, i njegovo geslo te je izrazio nadu da će tako biti i s gradskim zastupnicima u novom sazivu zagrebačke Gradske skupštine. “Očekujem više suglasnosti i međusobnog razumijevanja. Ne smijemo zaboraviti da smo tu zbog građana”, proučio je Bandić.

Naglasio kako se ovogodišnji Dan grada Zagreba slavi u posebnom ozračju, pred ulazak Hrvatske u Europsku uniju, kada će se Zagreb i službeno pridružiti ostalim europskim metropolama.

“Želimo mijenjati Zagreb zadržavši njegov identitet i šarm”, kazao je i najavio reformu gradske uprave i povećanje učinkovitosti gradskih tvrtki. Zahvalio je i dosadašnjim gradskim zastupnicima na njihovu radu u protekle četiri godine.

Dodijeljeno 16 nagrada

Nagradu Grada Zagreba dobio je dramski umjetnik, akademski glumac i redatelj Dejan Aćimović za režiju i produkciju dugometražnoga dokumentarnog filma “Kralj” o hrvatskom paraolimpijcu Darku Kralju, šampionu u bacanju kugle, zatim predsjednik Zavičajnog društva Međimurje Mijo Bergovac za zasluge i postignute rezultate u sveučilišnoj nastavi, istraživačkoj medicini i organizaciji kardiološke hitne službe te skupina autora “Školskog rječnika hrvatskoga jezika”, (2012.), na čelu s glavnom urednicom Dunjom Brozović Rončević za izniman rezultat u teorijski utemeljenom radu u promicanju znanosti u prosvjeti.

Nagradu Grada Zagreba dobila je i profesorica na PMF-u Vera Garaj-Vrhovac, znanstvena savjetnica na Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada i predsjednica Hrvatskoga genetičkog društva, pa sopranistica Mila Kirinčić-Degan, za iznimno uspješnu i dugu karijeru dramskog soprana i orguljaši Ante Knešaurek i Pavao Mašić za integralnu izvedbu djela za orgulje Johanna Sebastiana Bacha i jedinstven umjetnički pothvat u hrvatskim i u svjetskim razmjerima.

Pjesnikinja Sonja Manojlović nagrađena je povodom objave knjižice poezije “A sa šest labradora na more putovat ću” za jedan od najrelevantnijih tragova u suvremenoj hrvatskoj poeziji, a otorinolaringolog i otokirurg Boris Pegan za promicanje zdravstva vrhunskim postignućima u operativnom liječenju gluhoće, u povodu umirovljenja i odlaska s položaja predsjednika Povjerenstva za ugradnje umjetnih pužnica u RH.

Atletičarka i olimpijska pobjednica u bacanju diska Sandra Perković Nagradu Grada Zagreba dobila je za izvanredne sportske rezultate u prošloj godini, u kojoj je na 14 nastupa 13 puta pobijedila i jednom bila druga, a za neprekidan četrdesetogodišnji znanstveni, nastavni i pedagoški rad na Odsjeku za pedagogiju zagrebačkog Filozofskog fakulteta nagrađen je Vlatko Previšić.

Mladen Stilinović nagrađen je za izložbu “Nula iz vladanja” u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, na kojoj je predstavljen njegov 40-godišnji rad, dok je novinar, publicist i humanist Božo Šimleša Nagradu Grada Zagreba dobio za višegodišnji samoprijegorni humanitarni rad i brigu o djeci novinara poginulih u Domovinskom ratu.

Ravnateljica Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM) Dubravka Vrgoč nagrađena je za iznimnu međunarodnu prezentaciju hrvatskog kazališta i gostovanja u uglednim svjetskim teatrima i na festivalima u Berlinu, Parizu i New Yorku te za uključenje ZKM-a u kulturne projekte EU.

Nagrađena je i II. Gimnazija za 100. obljetnicu uspješnog rada ugledne uzorne javne ustanove i postignute iznadprosječne rezultate u teorijskom i praktičnom radu u odgoju i obrazovanju te “Školska knjiga”, jer svojim izdanjima iz područja kulture, obrazovanja, umjetnosti i znanosti desetljećima pridonosi kulturnom i obrazovnom životu Zagreba i Hrvatske.

Nagradom Grada Zagreba posthumno je nagrađen političar i predsjednik Hrvatskog sabora i Gradske skupštine Boris Šprem za iznimne zasluge i doprinos demokratizaciji na tim i drugim vodećim pozicijama te za ustrajan dugogodišnji, samozatajni i principijelni politički rad i vrsno pravno znanje.

Boris Šprem iznimno se zalagao za izgradnju i učvršćenje demokratskih institucija i vladavinu prava, čuvanje digniteta zastupnika, trajnu privrženost pluralističkoj demokratskoj opciji i poštovanje različitih mišljenja. Osobito je isticao da u bavljenju politikom, građani samo posuđuju, a ne bezuvjetno poklanjaju vlast, a da je imperativni zadatak političara da u svakom trenutku i u svakom činu ima na umu najveće vrednote zapisane u Ustavu.

U ime Borisa Šprema, Nagradu Grada Zagreba primili su njegova supruga i sin. Gradonačelnik Bandić je pritom rekao da će i jedna zagrebačka ulica ponijeti ime Borisa Šprema.

Proslava Dana grada Zagreba, kao i ranijih godina, završit će misom u Zagrebačkoj katedrali i procesijom sa svijećama i slikom Majke Božje od Kamenitih vrata.

Premda je uobičajeno, govor danas nije održao sadašnji predsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić. (zagreb.hr / zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni