Dan Europe: Budućnost Europe ovisi o samim građanima

Dan Europe: Budućnost Europe ovisi o samim građanima

„U samo tri desetljeća, od države koja nije bila međunarodno priznata, nije postojala kao akter ni subjekt na međunarodnoj sceni, Hrvatska je došla do zemlje koja će biti 2020. godine na kormilu pola milijarde Europljana“, istaknuo je Plenković

Dan Europe, koji se službeno obilježava 9. svibnja u Zagrebu i Hrvatskoj se nastavio obilježavati raznim aktivnostima i tijekom današnjeg dana. Hrvatska Paneuropska unija obilježila je Dan Europe u petak, 10. svibnja okruglim stolom pod nazivom „Izgledi i izazovi pred Europskom unijom danas”, na kojem je sudjelovao i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

U prigodnom govoru Plenković je istaknuo važnost ulaska Hrvatske u Europsku uniju 2013. godine te što će Hrvatska 2020. i predsjedati Vijećem Europe.

„U samo tri desetljeća, od države koja nije bila međunarodno priznata, nije postojala kao akter ni subjekt na međunarodnoj sceni, Hrvatska je došla do zemlje koja će biti 2020. godine na kormilu pola milijarde Europljana. To je brz, ključni veliki strateški proces za zemlju. Ono što ćemo kao Vlada činiti je da pozicioniranje u europskoj obitelji bude čvrsto utemeljeno na našim vrijednostima, koje dijeli i Hrvatska paneuropska unija, a da bude i atraktivno za hrvatske nacionalne interese, gdje ostvarujemo sav razvojni potencijal brže i bolje nego do sada“, istaknuo je Plenković.

Boras: Spriječiti odljev mozgova i mladih

Okruglom stolu su nazočili predstavnici institucija iz Hrvatske i inozemstva. Na budućnost Europe se osvrnuo rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras.

Smatra da je budućnost Europe dobra, ali da se neke stvari moraju mijenjati, pogotovo za zemlje koje su kasnije ušle u Europsku uniju.

„Moramo učiniti puno da spriječimo odljev naših mozgova, odljev mladih ljudi. To znači da sami i uz pomoć Unije trebamo promijeniti mehanizme i uspostaviti onakve koji će pomagati razvoju onih zemalja koje su u toj Uniji slabije razvijene i kojima treba dati priliku da sudjeluju u stvaranju tih mehanizama u Europi. To ne smije biti kao što imamo iskustva sa Europskom udrugom sveučilišta (European University Association), gdje praktički isključivu ulogu igraju zapadne zemlje i onda zaboravljaju koje su potrebe malih istočnih i srednjoeuropskih zemalja kao što smo mi i koji smo zbog sistema koji su sprečavali kreativnost, razvoj slobode duha i mišljenja zaostali za razvojem u Europi“ rekao je za ZG-magazin Boras.

Naglasio je da zagrebačko Sveučilište među 15 najvećih sveučilišta u Europi.

„Sudjelujemo u mnogim udrugama sveučilišta u Europi. Slavimo 350 godina kontinuiranog djelovanja i to se poštuje u Europi, ali ono što je loše da su ulaganja 2 puta slabija od prosjeka u Europi i treba više ulagati u istraživanje i razvoj”, istaknuo je Boras.

Skup mladih na Europskom trgu

Voditelj predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj Branko Baričević vjeruje da je budućnost Europe jako dobra, ali sve ovisi o samim Europljanima.

„Jučer je održan skup 27 zemalja članica koje su donijele, može se reći, motivirajuće zaključke koji nam govore da će Europa biti i dalje kao do sada najbolje mjesto na svijetu za život, ali moramo uložiti dodatne napore. Moramo stvoriti Europu koja će nas štiti, koja će biti kompetitivna, poštena, pravedna, samoodrživa na neki način i koja će zadržati svoj utjecaj u svijetu“, istaknuo je Baričević. Dodao je da Hrvatska kao najmlađa EU članica ima aktivnu ulogu. Osvrnuo se i na Zagreb kao europski grad.

“Zagreb je hrvatski, ali i europski grad. To je moj grad u kojem se osjećam ugodno. Brojni gosti koji dolaze svakodnevno iz europskih institucija primjećuju transformaciju Zagreba u pravu malu europsku metropolu i vjerujem da ćemo za vrijeme predsjedanja svima to i pokazati“, poručio je Baričević

Najavio je održavanje skupa mladih na Europskom trgu u organizaciji Europskog parlamenta, a u subotu središnju proslavu koju organizira Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, Grad Zagreb, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova te Vlada, a sudjelovat će i predstavnici veleposlanstva svih zemalja članica Europske unije.

„Pozivam sve Zagrepčane. Učit ćemo kako koje zemlje prave sendviče te ćemo i osjetiti okus Europe“, izjavio je Baričević.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni