Dan državnosti

Dan državnosti

Na referendumu koji se održao 19. svibnja 1991. godine, a na koji se odazvalo 83,5 posto biračkog tijela, čak 93 posto birača opredijelilo se za samostalnu i neovisnu državu

Dan državnosti u Republici Hrvatskoj blagdan je koji se obilježava 25. lipnja, na dan kada je 1991. godine Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske proglašavajući je samostalnom i neovisnom državom. Dan državnosti je službeni državni blagdan te se taj dan ne radi. Sabor je jednoglasno donio Odluku nakon što se na referendumu koji se održao 19. svibnja 1991. godine, a na koji se odazvalo 83,5 posto biračkog tijela, čak 93 posto birača opredijelilo za samostalnu i neovisnu državu. Odlukom Sabora Republika Hrvatska službeno se uspostavila kao neovisna država, a šesteročlana federalna jugoslavenska zajednica tada je i pravno prestala postojati.

Predsjednik Sabora Žarko Domljan tom prigodom je rekao: Rođena je država Hrvatska! Nekoliko sati kasnije identičnu je odluku donijela i Skupština Slovenije. Neposredno nakon toga jugoslavenska vojska napala je Sloveniju, a 3. srpnja jugoslavenski tenkovi ulaze u Baranju. Počela je okrutna agresija na Hrvatsku u kojoj će pasti tisuće žrtava, a deseci tisuća ljudi napustit će svoja ognjišta. Nakon neuspjeha u rješavanju jugoslavenske krize tri mjeseca kasnije, Hrvatska raskida sve državnopravne veze s dotadašnjom Socijalističkom Federativnom Republikom Jugoslavijom te pokreće postupak međunarodnog priznanja i uz vođenje obrambenog Domovinskog rata ubrzo postaje članica najvažnijih svjetskih asocijacija.  (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni