Dan do Noći muzeja

Dan do Noći muzeja

U projekt „Noć muzeja“ u Zagrebu će ove godine biti uključeno preko 40 muzeja, galerija, knjižnica i ostalih kulturnih ustanova. Programi su raznoliki, a svi će posjetitelji imati priliku pogledati nešto što ih zanima

Manifestacija „Noć muzeja“ koja se održava od 2005. godine, ovog će se petka po deveti puta održati u Hrvatskoj. Sutra, (petak 31. siječnja 2014.) svi će posjetitelji od 18 sati do 01 sat iza ponoći moći besplatno ući u mnogobrojne muzeje, galerije i ostale kulturne ustanove diljem Lijepe Naše.

U projekt „Noć muzeja“ u Zagrebu će ove godine biti uključeno preko 40 muzeja, galerija, knjižnica i ostalih kulturnih ustanova. Programi su raznoliki, a svi će posjetitelji imati priliku pogledati nešto što ih zanima. Oni koji će se 31. siječnja doći u Posudionicu i radionicu narodnih nošnji, koja je smještena u Ulici baruna Trenka 1, moći će pogledati izložbu „Hrvatska etno riznica-deset godina radionice“, a predviđena je i radionica za sve zainteresirane posjetitelje pod nazivom „Mene moja naučila mati: presti, tkati, vesti, štrikati, šivati, šlingati, čipkati, đerdanom se kititi“.

Jedna od zanimljivosti je i Galerija „Slava Raškaj“ u sklopu Klinike za psihijatriju Vrapče. Tamo će se moći od 18 do 22 sata razgledati stalni postav radova pacijenata te klinike.

Hrvatsko muzejsko društvo kroz manifestaciju „Noć muzeja“ nastoji provoditi aktivnosti na percepciji muzeja kao baštinskih ustanova, ustanova identiteta i muzeja kao dijela održivog razvoja turizma. „Noć muzeja“ je prilika za otvaranje izložbi, razna predavanja, radionice, koncerte, promocije, osmišljeno vodstvo te ostale prigodne događaje.

Ovogodišnja „Noć muzeja“ osmišljena je kroz posebne teme o zaštiti i očuvanju kulturne baštine kroz održivost i razvoj kulturne baštine, njezine dostupnosti posjetiteljima te integracije kulturnih ustanova i lokalnih zajednica. Tako će u zagrebačkom Muzeju Mimara biti svečano otvorenje izložbe nakita iz fundusa Zemaljskog muzeja u Sarajevu. Radi se o nakitu od 4. stoljeća prije Krista do 20. stoljeća poslije Krista. Posjetitelji će moći vidjeti primjere kasne antike, srebrni i zlatni srednjovjekovni nakit iz grobnice kralja Tvrtka I. Kotromanića, etnografski nakit kao što su naušnice, narukvice i prstenja te dijelove opreme nošnje kao što su pafte (kopče za pojas), tepeluk (ukras za kapu) i oboci (ukras za kosu).

Više na: http://nocmuzeja.hr/karta/?latlong=45.813029,15.977895

(zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni