Dan dječaka – 5. svibnja

Dan dječaka – 5. svibnja

Etnografski muzej i Veleposlanstvo Japana u Republici Hrvatskoj organiziraju jedinstveni program kojim će se zagrebačkoj publici predstaviti Dan dječaka, koji se u Japanu obilježava 5. svibnja.

Početkom svibnja cijelim Japanom vijore vjetrokazi u obliku šarana – koinobori što je znak da se bliži festival pod nazivom Tango-no-Sekku, odnosno Dan dječaka. Domovi se tada ukrašavaju i replikama ratničkog inventara kakvim su se koristili samuraji. Festival potječe iz 17. stoljeća kada se u obiteljima na dan 5. svibnja slavilo rođenje i stasanje sina koji je trebao postati nasljednikom obiteljske loze.

Šaran kao motiv vjetrokaza nije izabran slučajno. Po japanskoj tradiciji i legendama, šaran je najduhovnija, najizdržljivija i najupornija riba koja se na svojim putovanjima ne zaustavlja čak ni pred slapovima i brzacima, pa se vjeruje da utjelovljuje odlike poželjne kod muške djece, a kako bi odrasli u odlučne, snažne i izdržljive muškarce.

Uz izložene replike ratničkog inventara posjetitelji će moći saznati mnoge zanimljivosti koje se vežu uz ovaj običaj te se upoznati s japanskom borilačkom vještinom i sportom Kendo, prisustvovati radionicama origamija, naučiti poneku japansku riječ te se upoznati s japanskom kuhinjom.

srijeda  4.5. od 18 sati:
Predavanje i demonstracija borilačke vještine i sporta Kendo (Hrvatsko kendo društvo)
Prezentacija pripreme i degustacija tradicionalne japanske slastice „kashiwa mochi“ od riže i slatkog graha, koja se priprema za Dan dječaka.

četvrtak 5.5. od 17 do 18.30 sati:
Radionica origamija
Upoznavanje s japanskim jezikom (hrvatsko-japansko društvo Makoto)

Prijave na: edukacija@emz.hr.

(Zg magazin)