Dan crvenih haljina završio modnom revijom

Dan crvenih haljina završio modnom revijom

(FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske/ Dario Andrišek)

Večernjom modnom revijom u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade, u petak, 3. veljače završila je edukativna javnozdravstvena akcija »Dan crvenih haljina«.

Haljine poznatih hrvatskih dizajnera nosile su žene koje su preboljele moždani udar. Akcija se već petu godinu zaredom održava s ciljem podizanja svijesti o specifičnostima moždanog udara u žena i važnosti prepoznavanja simptoma kako bi se na vrijeme izbjegle pogubne posljedice.

Organizatori »Dana crvenih haljina« su Hrvatski liječnički zbor – Hrvatsko neurološko društvo i Hrvatsko društvo za spolne razlike u neurologiji u suradnji s Gradom Zagrebom, Medicinskim fakultetom u Zagrebu i Školom narodnog zdravlja Andrija Štampar.

Zaštitni znak Akcije je silueta žene u crvenoj haljini pri čemu crvena boja simbolizira opasnost – krvni ugrušak, ali i ljubav i odgovornost spram sebe i svojeg zdravlja. Okupljenima se, među ostalima, obratio i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

„Nisam bio svjestan ovog problema u ženskoj populaciji do prošle godine i sigurno sam jedan od onih do kojih je vaša inicijativa doprla. Nešto novo sam naučio, to je saznanje i svijest o važnosti prevencije i liječenja moždanog udara kod žena. Želim da što veći broj ljudi, u ovom slučaju među ženama, zna za ovo, da doprete do njih“, poručio je predsjednik Milanović organizatorima ove akcije.

»Dan crvenih haljina« i ove godine obilježen je brojnim aktivnostima. Građani su u srijedu, 1. veljače, imali prigodu na Trgu Petra Preradovića sa stručnjacima razgovarati o specifičnostima moždanog udara, savjetovati se s liječnicima specijalistima neurologije te provjeriti vlastiti rizik za nastanak moždanog udara. Uz savjetovanje za građane organizirano je bilo i mjerenje šećera u krvi, krvnog tlaka te ispunjavanje upitnika kojim se izračunava rizik za nastanak moždanog udara. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni