Dan crvenih haljina 2021.

Dan crvenih haljina 2021.

(Foto: S prošlogodišnje akcije Dan crvenih haljina)

Ova akcija obilježava i podržava međunarodnu aktivnost prepoznavanja i sprečavanja moždanog udara u žena

Hrvatski liječnički zbor – Hrvatsko neurološko društvo i Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo treći put organiziraju javnozdravstvenu akciju “Dan crvenih haljina”, koja će biti obilježena u petak, 5. veljače u Hrvatskom glazbenom zavodu.

Ova akcija obilježava i podržava međunarodnu aktivnost prepoznavanja i sprečavanja moždanog udara u žena.

Svečano obilježavanje akcije održat će se 5. veljače 2021. s početkom u 18 sati u Hrvatskom glazbenom zavodu te će građani moći svečanost pratiti online. Zvijezde večeri i ove godine će biti žene koje su preživjele moždani udar i koje će na prigodnoj reviji nositi crvene kreacije hrvatskih dizajnera. Nakon revije održat će se prigodna svjetlosna projekcija zagrebačkih fontana s početkom u 19.30 sati.

Pokrovitelji akcije su Gradonačelnik Grada Zagreba i Ministarstvo zdravstva RH. Suorganizatori Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Škola narodnog zdravlja “Andrija Štampar”, a potporu već tradicionalno daje i Ured Predsjednika RH.

Drugi vodeći uzrok smrti u Europi i svijetu

Akcija inače prvog petka u veljači redovito održava u Europi i SAD-u. Izazvala je interes i stručnjaka i javnosti jer progovara o karakteristikama i specifičnostima moždanog udara u žena, teškoćama u liječenju i prevenciji moždanog udara kod ženske populacije te vrlo čestom zanemarivanju te bolesti u ovoj populaciji.

Poseban naglasak ovogodišnje kampanje stavit će se, stoga, na medicinske, psihološke i socioekonomske aspekte i utjecaje COVID-19 epidemije.

Javnozdravstveno – edukativna kampanja „Dan crvenih haljina 2021.“ obilježit će se nizom aktivnosti kroz mjesec veljaču, uz poštivanje epidemioloških mjera i preporuke. One će uključivati javnozdravstvene informativne sadržaje, medijske nastupe eminentnih stručnjaka te postavljanje velikih plakata na panoima diljem Zagreba.

Moždani udar je na razini svijeta i Europe drugi je vodeći uzrok smrti. Moždani udar u Europi uzrok je smrti u 13 % svih umrlih žena i 9 % svih umrlih muškaraca. I u Hrvatskoj je moždani udar drugi uzrok smrtnosti s više od 6000 umrlih svake godine. Od toga je otprilike 60 % ženskih bolesnika.

Više o ovogodišnjoj kampanji možete pročitati na poveznici: https://www.zagreb.hr/dan-crvenih-haljina-2021/167207 (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni