Dan antifašističke borbe

Dan antifašističke borbe

Osnutak sisačkog odreda označio je početak organizirane antifašističke borbe u Hrvatskoj, u kojoj je aktivno sudjelovalo više od 500.000 hrvatskih građana

Dan antifašističke koji se obilježava na današnji dan 22. lipnja državni je praznik u Republici Hrvatskoj. Obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941. godine kad je u šumi Brezovici kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antifašistička postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi.

Nacistička je Njemačka toga jutra napala Sovjetski Savez u operaciji kodnog naziva Operacija Barbarossa. Time je poništen Ribbentrop-Molotov pakt o nenapadanju između te dvije sile. Do tog trenutka, službeno, kao glavni neprijatelj komunista nije bila označena fašistička osovina nego zapadne imperijalističke zemlje. Ipak, hrvatski komunisti nisu čekali proglase i pozive koji su kasnije zaredali, nego su krenuli u akciju, predviđajući da će u nacionalno-oslobodilačkoj borbi slomiti fašizam i stvoriti novu državnu zajednicu, federativnu Jugoslaviju, u kojoj će, kako se očekivalo, i Hrvatska biti ravnopravna federalna država.

Zbog novonastalih okolnosti pripadnici Komunističke partije u Sisku našli su se u opasnosti te su se iz grada povukli u okolicu – najprije u selo Žabno, a potom u šumu Brezovicu. Ondje su osnovali odred, koji je od prvih dana postojanja izvodio diverzije, osobito na željeznici.

Početak organizirane antifašističke borbe u Hrvatskoj

Odred je tada imao 77 boraca, a predvodili su ih zapovjednik Vlado Janić Capo i komesar Marijan Cvetković, a njegov pripadnik bio je i pokojni general Hrvatske vojske Janko Bobetko. U odredu sastavljenom pretežito od Hrvata razbijala se nacionalna podvojenost koju su stvarale ustaše. Odred se uglavnom borio na području Hrvatske, a završetak Drugoga svjetskog rata doživjelo je samo 38 boraca.

Osnutak sisačkog odreda označio je početak organizirane antifašističke borbe u Hrvatskoj, u kojoj je aktivno sudjelovalo više od 500.000 hrvatskih građana. U postrojbama Narodnooslobodilačke vojske (NOV) borilo se oko 230.000 boraca iz Hrvatske, a na njezinu teritoriju stvorene su 52 brigade, 17 divizija i pet, od ukupno 11, korpusa NOV-a.

Dan antifašističke borbe koja je Hrvatsku svrstala na stranu pobjednika  u Drugom svjetskom ratu obilježava se na današnji dan još od stjecanja hrvatske neovisnosti. U bivšoj SFRJ kao Dan antifašističke borbe slavio se 27. srpnja – Dan ustanka naroda SR Hrvatske – što je bilo povezano s događajima u Srbu, iako je osnutak sisačkog odreda tom danu prethodio više od mjesec dana. (zg-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni