Dan antifašističke borbe

Dan antifašističke borbe

Predsjednik Josipović uručit će odličja Red Stjepana Radića za osam osoba zaslužnih za doprinos i zasluge u antifašističkoj borbi. Među njima će biti Nevenka Dujaković, Tamara Zekulić, Vjekoslav-Vjeko Sumić, Božo Šegon, Marko Vučković, Radovan Vujošević, Ćiril Nikolić i Vasilj Kostelnik.

U znak sjećanja na 22. lipnja 1941. godine danas se obilježava Dan antifašističke borbe. Te 1941. godine u šumi Brezovica kod Siska osnovan je Prvi sisački partizanski odred, koji je bio i prva antihitlerovska postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi.

Ove će se godine Dan antifašističke borbe 22. lipnja tradicionalno obilježiti u šumi Brezovica. Službeno obilježavanje započeti će polaganjem vijenaca poginulim antifašističkim borcima koje će položiti državni vrh. Osim predsjednika Republike Hrvatske dr. Ive Josipovića, vijence će položiti premijer Zoran Milanović, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček. Organizatori očekuju dolazak Macieja Szymanskog, veleposlanika Republike Poljske u Hrvatskoj, koji je predstavnik diplomatskog zbora zemalja antifašističke koalicije. Program će započeti u 10.30 sati uz izravni prijenos na HRT-u.

Predsjednik Josipović uručit će odličja Red Stjepana Radića za osam osoba zaslužnih za doprinos i zasluge u antifašističkoj borbi. Među njima će biti Nevenka Dujaković, Tamara Zekulić, Vjekoslav-Vjeko Sumić, Božo Šegon, Marko Vučković, Radovan Vujošević, Ćiril Nikolić i Vasilj Kostelnik.

Organizatori očekuju oko 1500 sudionika na obilježavanju Dana antifašističke borbe.

Gotovo polovica antifašističkih spomenika devastirana ili uklonjena

Dušan Džamonja: Spomenik prosinačkim žrtvama u Dubravi
Dušan Džamonja: Spomenik prosinačkim žrtvama u Dubravi (foto: Wikipedija)

Posljednjih mjeseci spominjalo se uništavanje poznatog spomen obilježja „Ustanak“ akademskog kipara Frana Kršinića, koji su vandali razrezali i pripremili za prodaju kao sekundarnu sirovinu. Nedavno su policijski službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke dovršili kriminalističko istraživanje nad četiri osumnjičene osobe, koje se povezuju s tim vandalskim činom.

O ostalim spomen obilježjima posvećenim događajima i osobama vezanima uz Narodnooslobodilački pokret Hrvatske, razgovarali smo s predsjednikom Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH) Franjom Habulinom.

„Sagrađeno je do 1990. godine oko 6000 spomenika, bista, skulptura i spomen-ploča posvećenih događajima i osobama vezanima uz Narodnooslobodilački pokret Hrvatske i Jugoslavije. Mnogi su spomenici imali značajnu kulturno-povijesnu vrijednost. Posebno bih tu istaknuo spomenik Stjepanu Filipoviću u Opuzenu, koji je potpuno uništen. Replika tog spomenika nalazi se u auli zgrade Ujedinjenih naroda. Osim toga tu je i spomenik pilotu Franji Kluzu. Ukupno je devastirano, uklonjeno i oštećeno 2964 spomenika. To je katastrofa hrvatskog naroda, koji gazi po svojoj povijesti“, rekao je Habulin.

On se dotaknuo i problema sa spomenicima i obilježjima u Gradu Zagrebu, koji također nisu pošteđeni. „U Zagrebu je bilo 936 spomen obilježja, koji su nosili imena povezana uz antifašističku borbu. Danas ih je ostalo svega 309, a ostali su uklonjeni. To je žalosno“, zaključio je predsjednik SABA RH.

Danas u Hrvatskoj živi 13 500 boraca iz Narodnooslobodilačke borbe (NOB), a njih 8508 su korisnici boračkih mirovina. Na dan 1. siječnja 2014. godina prosječna mirovina boraca NOB-a je iznosila 2840 kuna, a Habulin kaže kako su mnogi borci bili bez mirovine jer nisu imali uvjete za mirovinu.

„Do početka 2014. godine oni su primali opskrbninu u iznosu od 900 kuna, a s 1. siječnja 2014. godine opskrbnine su im ukinute. Mi smo odmah krenuli u pregovore s predstavnicima Ministarstva socijalne politike i mladih i dogovorili smo da se tim ljudima pomogne. Ministarstvo je izašlo u susret i tako su ti ljudi dobili pravo na primanje socijalne pomoći, čiji iznos ovisi o njihovom socijalnom statusu“, izrazio je zadovoljstvo zbog pozitivnog ishoda ovog slučaja predsjednik Habulin. (zg-magazin)

 

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni