Damir Boras: Sveučilište u Zagrebu je čuvar nacionalnog identiteta i europskih vrijednosti

Damir Boras: Sveučilište u Zagrebu je čuvar nacionalnog identiteta i europskih vrijednosti

(Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović je na svečanom obilježavanju 350 godina Sveučilišta u Lisinskom uručila Povelje Republike Hrvatske Sveučilištu u Zagrebu i fakultetima koji su proslavili sto ili više od sto godina postojanja)

Zagrebačko sveučilište u ponedjeljak je u auli Sveučilišta svečanom sjednicom Senata obilježilo 350. obljetnicu svog djelovanja.

Svečanosti su nazočili predsjednica saborskog Odbora za znanost, obrazovanje i kulturu Irena Petrijevčanin Vuksanović, brojni dekani i prodekani te bivši rektori Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. Zvonimir Šeparović, prof. dr. Branko Jeren i prof. dr. Helena-Jasna Mencer.

Rektor Damir Boras je u prigodnom govoru naglasio da 350. obljetnica Sveučilišta ima veliki značaj.

„Obljetnica pokazuje da je Sveučilište u Zagrebu u svojih 350 godina ostalo najvažnija hrvatska institucija u području visokog obrazovanja, znanosti, transfera znanja i tehnologija, posebno u kulturno-društvenoj djelatnosti te kao takva čuvar hrvatskog nacionalnog identiteta, hrvatskog jezika i najvažnije europskih vrijednosti“, izjavio je rektor Boras. Dodao je da je Sveučilište u Zagrebu već osam godina među 500 najboljih sveučilišta, a na Šangajskoj listi po kvaliteti poučavanja među 300 najboljih Sveučilišta.

„Na Šangajskoj listi na položaj Sveučilišta najviše utječe objavljivanje članaka u časopisima Science i Nature koje prvenstveno obljavljuju Prirodoslovno-matematički fakultet, Medicinski i Fakultet elektrotehnike i računarstva“, rekao je Boras. Naglasio je da je po karakteristici zapošljivosti alumnija Sveučilište u Zagrebu među 300 najboljih.

„Stvaramo kvalitetne stručnjake. Naše se poučavanje temelji na jako dobroj znanosti. Imamo vrhunske profesore koji prenose svoja znanja studentima, sudjeluju u projektima u svijetu i objavljuju relevantne radove, ali Sveučilište ne može priuštiti velike projekte, jer nemamo uvijek novaca“, izjavio je rektor Boras. Spomenuo je da Sveučilište u Zagrebu objavljuje 67 % relevantnih znanstvenih časopisa i obrazuje 80 % doktora znanosti.

„Kad se gleda znanstveni output Sveučilište u Zagrebu je najvažnija i najveća znanstvena ustanova. Nakon nje po objavljenim radovima slijede Medicinski fakultet i Institut Ruđer Bošković te sedam ustanova, naših fakulteta iz prirodnih, biotehničkih i tehničkih znanosti”, istaknuo je Boras.

Rektor je na svečanosti dodijelio 26 počasnih zvanja i titula professor emeritus umirovljenim profesorima Sveučilišta u Zagrebu u znanstvenom području tehničkih te biotehničkih znanosti, znanstvenom području humanističkih znanosti, znanstvenom području društvenih znanosti, znanstvenom području prirodnih znanosti i umjetničkom području. Također, dodijeljene su i nagrade Andrija Mohorovičić i Fran Bošnjaković te posebna priznanja studentima i suradnicima Sveučilišta.

Titulu professor emeritus u području znanstveno-tehničkih znanosti dobio je redovni profesor na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu Srečko Pegan, koji je rekao da je to jedno od najvećih priznanja Sveučilišta.

„Osim što je veliko priznanje, omogućuje i daljnju suradnju na Sveučilištu kroz savjetodavne oblike i poslijediplomske studije“, rekao je za ZG-magazin profesor Pegan. Dodao je da je radio na različitim vrstama prostornih planova, gradova i općina te je bio i savjetnik u Vladi RH. Od značajnih arhitektonskih projekata spomenuo je robnu kuću u Osijeku, turistički kompleks u Egiptu, a u Hrvatskoj značajni projekt je prostorni planer Nacionalnih parkova, gradova Osijeka i Slavonskog Broda.

Među dobitnicima Nagrade Andrija Mohorovičić je Mirko Orlić, redovni profesor na PMF-u. Nagrada je dodijeljena za ostvarene znanstvene rezultate, promicanje znanstvene discipline i struke, osobito geofizike te izniman doprinos u prijenosu znanja i odgoju mladih stručnjaka u području prirodnih znanosti.

„Ova nagrada mi znači priznanje za tri vrste posla koje sam radio na Fakultetu tijekom 40 godina. Radio sam u nastavi, u znanosti i služio sam općem dobru, odnosno 12 godina bio sam član Senata Sveučilišta, četiri godine predsjednik Vijeća prirodoslovnog područja te u raznim komisijama i vijećima. Nagrada mi puno znači, jer nosi ime geofizičara Andrije Mohorovičića, kao što sam i ja”, istaknuo je Orlić i dodao kako se zalaže za to da se Mohorovičiću podigne spomenik u Zagrebu. “Imamo natječaj i idejna rješenja te se nadam da će se spomenik u Zagrebu podići iduće godine“, kaže Orlić.

Studentica dodiplomskog studija dizajna na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu Iva Primorac dobitnica je priznanja za izradu Tipografske šahovnice, službenog vizualnog identiteta predsjedanja Hrvatske Vijećem Europe. Naglasila je da je priznanje dokaz njezinog rada.

„To je studentski projekt na drugoj godini fakulteta, uz mentorstvo profesora Stipe Brčića i Marije Juze. Logotip i vizualni identitet je predstavljen već 30. listopada. Predstavlja elemente šahovnice, kratice Europske unije i Hrvatske za 2020. godinu, ukomponirano u jednu cjelinu kojom se želi pokazati povezanost Hrvatske i Europske unije. Budući da studiram dizajn vizualnih komunikacija, planiram se i dalje baviti dizajnom vizualnih identiteta, tipografijom i ostalim tipovima dizajna iz vizualne komunikacije”, rekla je za ZG-magazin Primorac.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni