Damir Boras novoizabrani rektor Sveučilišta u Zagrebu

Damir Boras novoizabrani rektor Sveučilišta u Zagrebu

Damir Boras rođen je 1951. godine, a  od 2009. godine obnaša dužnost dekana na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Tijekom svog nastavnog i znanstvenog rada tijekom posljednjih 30-ak godina na Filozofskom fakultetu, pomogao je utemeljiti Odsjek za informacijske znanosti. Bio je jedan od početnika obrade prirodnoga hrvatskog jezika u Hrvatskoj te utemeljitelj Katedre za obradu prirodnoga jezika, leksikografiju i enciklopedistiku.

Članovi Senata Sveučilišta u Zagrebu izabrali su jučer prof.dr.sc. Damira Borasa za novog rektora Sveučilišta u Zagrebu. U utrci za rektora bilo je četvero kandidata, Damir Boras, Blaženka Divjak, Melita Kovačević i Nedjeljko Perić, a nakon prvog izbornog kruga u drugi krug je ušlo dvoje kandidata, Boras i Divjak.

U drugom krugu tajnim glasovanjem članovi Senata su s 35 glasova izabrali Borasa za novog rektora, a njegova protukandidatkinja je dobila 31 glas. Mandatno razdoblje novoizabranog rektora započeti će 1. listopada 2014. godina, a do tada dužnost rektora će obavljati dosadašnji rektor Aleksa Bjeliš.

Damir Boras rođen je 1951. godine, a  od 2009. godine obnaša dužnost dekana na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Tijekom svog nastavnog i znanstvenog rada tijekom posljednjih 30-ak godina na Filozofskom fakultetu, pomogao je utemeljiti Odsjek za informacijske znanosti. Bio je jedan od početnika obrade prirodnoga hrvatskog jezika u Hrvatskoj te utemeljitelj Katedre za obradu prirodnoga jezika, leksikografiju i enciklopedistiku. Sudjelovao je i vodio u više domaćih i međunarodnih znanstvenih projekata i programa.

(zg-magazin)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni