Daktilografija – izumrlo zanimanje

Daktilografija – izumrlo zanimanje

Izložba „Vama na usluzi: umjetnost i svijet rada“ ukazuje na činjenice da je automatizacija radnih procesa, jednako kao i nedovoljna tehnološka infrastruktura uslijed nedostataka ekonomskih sredstava, razlogom zašto je ljudska radna snaga sve manje potrebna

U Tehničkom muzeju u četvrtak će se održati predavanje o profesiji daktilografa. Predavanje počinje u 18 sati i dio je programa izložbe “Vama na usluzi : umjetnost i svijet rada” i ulaz je besplatan. Na predavanju će govoriti Danica Đurđa Ferina, koja je cijeli je svoj radni vijek provela u INI-Naftaplinu te sudjelovala na velikom broju međunarodnih natjecanja u daktilografiji, a zanimljivost je i da je bila nositeljica titule europske prvakinje u daktilografiji 1989. godine. O strojevima koje je tijekom radnog vijeka promijenila, zanimljivostima s natjecanja te zadovoljstvima koje joj je pisaći stroj donio govorit će u svome predavanju / razgovoru s posjetiteljima.

U sklopu izložbe Tehničkog muzeja Beč i Zaklade ERSTE „Vama na usluzi: umjetnost i svijet rada“ koju do kraja rujna ove godine možete pogledati u Tehničkom muzeju u Zagrebu, Tehnički muzej započinje s popratnim programom predavanja.

Izložba „Vama na usluzi: umjetnost i svijet rada“ problematizira svijet rada, govori o tome koji poslovi nestaju, a koji nastaju razvojem novih tehnologija i kako to utječe na ljude u svijetu rada. Ukazuje na činjenice da je automatizacija radnih procesa, jednako kao i nedovoljna tehnološka infrastruktura uslijed nedostataka ekonomskih sredstava, razlogom zašto je ljudska radna snaga sve manje potrebna. Postavlja važna pitanja kao što su: kako nezaposleni doživljavaju sami sebe i jesu li današnje društvo znanja i uslužne djelatnosti budućnost našeg radnog vijeka? Također skreće pozornost na uvjete u kojima je težak fizički rad i dalje neophodan premda nedovoljno cijenjen i nedovoljno plaćen.

„U počast pisaćem stroju. Otisci tintne vrpce“

Budući da je izložba otvorena performansom „U počast pisaćem stroju: otisci tintne vrpce“ moldavskog umjetnika Pavela Braile, podsjećajući nas na zvuk pisaćeg stroja kojeg više nema u radnim sredinama, prvo predavanje bit će predavanje gospođe Danice Đurđe Ferine. Bit će to osobna priča iz profesionalnog života tajnice – daktilografkinje koja je veliki dio svog radnog vijeka provela uz pisaći stroj, poduzela na njemu dva velika poduhvata te prešla put od mehaničkog pisaćeg stroja preko električnog do kompjutora.

Kao što je performans simbolički podsjetio na stroj čijim je nestankom nestao i cijeli niz zanimanja, a koji je jednom odigrao revolucionarnu ulogu feminizacijom rada, predavanje će podsjetiti na jednu skoro nestalu struku, struku daktilografa/daktilografkinja. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni