Dajemo li mladima pozitivne primjere?

Dajemo li mladima pozitivne primjere?

Licemjerno zazivanje policije ili komunalnih redara koji bi trebali uvesti red među mladima u remećenju javnog reda i mira tijekom ljeta u gradovima nije rješenje. Učinkovito i dugoročno rješenje je jedino u promjeni vlastitog ponašanja i odnosa prema drugima i okolini

Žarko Delač

Žarko Delač

Koliko smo puta čuli ili možda i sami izrekli: kakva je to današnja mladost, mi takvi nismo takvi bili i kava nam je to budućnost. Pri tome, tijekom ljeta na takve nas misli navode morske raspuštene zabave mladih, opijanja, neobuzdane fešte, jurnjave motorima bez auspuha, vožnja vozilima iz kojih trešti glazba, ali i životinjske scene seksa na javnim mjestima. No je li uistinu tako? Kakve primjere stariji, i možemo reći iskusniji daju mladima? Imao sam prigodu vidjeti iskusne naše sugrađane koji vozilom dođu pred trgovinu, zakrče promet (nisu invalidi), a kad ih se upozori na takvo ponašanje uglavnom se grubo izderu ma što te briga. Ili dođu sa skuterima iz kojih neopisivo zaudara neka mješavina goriva, ostave ga upaljenim i obavljaju nabavu!

Naravno kako ima i slučajeva da vozač čeka suputnika u automobilu i za to vrijeme puši, baci opušak na javnu površinu, a uz to i pojede nešto i naravno isto učini s ambalažom. Nažalost, nije niti usamljen slučaj da nakon ležanja na plaži ostavimo boce piva, plastičnu ambalažu, kutije cigareta i slično! Od ovih nekoliko možemo reći ljetnih primjera možemo se prebaciti i na financije i financijsku disciplinu. Upravo ovih dana recimo možemo pročitati kako su mnogi imućni naši sugrađani u poznim godinama dobili u najam vrlo povoljno državne stanove, ali niti ovu simboličnu stanarinu nisu plaćali. Nadalje, i najnovija eskapada sa obilježavanjem pogibije obitelji Ivezić i istovremeno antifašističkog ustanka dokaz je kako nismo niti nakon 77 godina u stanju reći bobu bob, a popu pop.

Proširivši takav obrazac ponašanja na korupciju, mito, otimanje i pljačkanje društvene imovine dobivamo potpunu sliku stanja u društvu za koju zasigurno nije kriva naša mladost. Stoga po tko zna koji puta treba ponoviti kako je prvo potrebno pogledati sebe i svoje ponašanje a tek onda kritizirati druge. Pri tome licemjerno zazivanje policije ili komunalnih redara koji bi trebali uvesti red među mladima u remećenju javnog reda i mira tijekom ljeta u gradovima nije rješenje. Učinkovito i dugoročno rješenje je jedino u promjeni vlastitog ponašanja i odnosa prema drugima i okolini. A to nije moguće ili bolje rečeno nije zadaća komunalnih i inih redara ili policije pa čak i odgojno-obrazovnih institucija ili crkve. Zadaća je to u prvom redu obitelji i obiteljskog odgoja koji nam u najvećoj mjeri nedostaje. I to ne samo mladima, adolescentima već u prvom redu odraslima koji bi upravo njima trebali biti primjer i uzor.

Komentari su zatvoreni