Daimler DS 420: Za vjenčanje u kraljevskom stilu

Daimler DS 420: Za vjenčanje u kraljevskom stilu

Posljednje godine proizvodnje napravljena su samo tri primjerka od kojih je jedan pripao kraljici majci, a drugi kraljici Elizabeti II.

Nedavno smo na zagrebačkim ulicama zapazili jednu pažnje vrijednu bijelu limuzinu – Daimler DS 420 koju su (iako pretežno u crnoj boji) do ne tako davno rado koristile britanske, danske i švedske kraljevske kuće. Unatoč svojim godinama ovaj se auto i dalje koristi, uglavnom u svečanim ceremonijama – vjenčanjima, sprovodima, ali i kao luksuzni hotelski prijevoz za VIP goste.

Daimler DS 420 bio je napravljen kao konkurencija Rolls Royceovom Phantomu V te mu je sličan po dužini, širini i unutarnjim dimenzijama. Bila je to omiljena limuzina velikodostojnika u Ujedinjenom Kraljevstvu dobrih 30 godina.

Proizvodnja je započeta 1968. godine, kada je DS 420 zamijenio model DR 450. Za razliku od svog prethodnika, ovaj auto nisu osmislili Daimlerovi inženjeri već je to bio gotovo u cijelosti Jaguar proizvod. Automobil sagrađen na podvozju Jauara 420 G s nezavisnim ovjesom i elegantnom karoserijom pokretao je redni motor sa šest cilindara posuđen iz Jaguara XK zapremnine 4235 ccm sa dvostrukim rasplinjačima i automatskim prijenosom. Težio je oko 2100 kg.

daimler-ds-420-bok

Raspored sjedenja straga sastojao se od standardne stražnje klupe sa sklopivim središnjim naslonom za ruku, dva bočna naslona i dva bočna preklopiva sjedala koja su se spremala u središnjoj pregradi. Vozačev odjeljak se sastojao od klupe (od 1968. do 1983.), koja je zatim zamijenjena s dva standardna sjedala. Vozača je od putnika dijelila pomična staklena pregrada.

Daimlerova kraljevska raskoš
Daimlerova kraljevska raskoš

Od 1972. godine izmijenjena je konfiguracija stražnjih bočnih kliznih stakala te automobil dobiva »leptir« stakla koja osiguravaju bolje brtvljenje i sprječavaju nastanak korozije. Automobil je doživio još sitne izmjene 1979. i kao takav se proizvodio do 1992. godine, odnosno kraja proizvodnog vijeka. U to vrijeme bio je to jedini automobil koji je još uvijek koristio Jaguarov XK6 motor koji se pojavio 1949. godine, zajedno s drugim pogonskim dijelovima i ovjesom. Iako se automobil još uvijek dopadao svojim tradicionalnim kupcima, njegova proizvodnja više nije bila ekonomski isplativa pa je ugašana. Posljednje godine proizvodnje napravljena su samo tri primjerka od kojih je jedan pripao kraljici majci, a drugi kraljici Elizabeti II.

daimler-ds-420-stragaPored kompletnih limuzina, tvornica je također isporučivala i šasije od kojih su karoseristi najčešće izrađivali pogrebna kola, a njime je na svoje posljednje počivalište odvezena princeza Diana. Spomenimo i da se automobil pojavljivao u više filmova, ali i primjerice spotu skupine Eurythmics.

Tehnički podatci

Motor: redni, zapremnine 4235 ccm, 6 cilindara
Snaga: 183 kW/245 KS
Najveća brzina: 169 km/h
Dužina: 574 cm
Širina: 197 cm
Visina: 161 cm
Broj proizvedenih primjeraka: 3717 limuzina i 802 šasije

B. Jagačić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni