Da Vincijevi izumi do studenog na Zagrebačkom velesajmu

Da Vincijevi izumi do studenog na Zagrebačkom velesajmu

Izložba je trebala završiti ovog vikenda, no posjetitelji će do studenog imati prilike razgledati dijela i izume ovog genijalca

Izložba Leonardo da Vinci – genij i njegovi izumi, koja se od travnja održava u Kineskom paviljonu Zagrebačkog velesajma, zbog velikog interesira je produžena.

Naime, izložba je trebala završiti ovog vikenda, no posjetitelji će do studenog imati prilike razgledati dijela i izume ovog genijalca.

Izložba Leonardo da Vinci – genij i njegovi izumi – slavi univerzalnog genija Leonarda da Vincija kao izumitelja, inženjera, znanstvenika, anatomista, arhitekta, kipara, filozofa i, na kraju ali ne manje važno, renesansnog umjetnika.

Premda najpoznatiji kao umjetnik, Leonardo da Vinci bio je izumitelj i čovjek beskrajne radoznalosti i inovativnosti. Nakon proučavanja njegova djela “Codici Vinciani”, držeći se svih Leonardovih naputaka, grupa stručnjaka i vještih majstora iz Firence u Italiji, uspjela je proizvesti interaktivne strojeve u realnoj veličini uporabom istih materijala koje je Leonardo da Vinci u svoje doba imao na raspolaganju, a to su isti koje je Leonardo preporučio u svojim zapisima, uključujući drvo, užad i ljepilo.

Strojevi su podijeljeni u četiri grupe u ovisnosti o primjeni u odnosu na elemente: zrak, vodu, zemlju i vatru, kojima je Leonardo da Vinci bio snažno nadahnut. Izlošci obuhvaćaju takve vizionarske izume kao što su helikopter, jednostavnu preteču padobrana, zmaj za letenje, oklopno vozilo, pogonski prijenos, bicikl, automobil, podmornicu, tiskarski stroj, hidrauličnu pilu, projektil, vertikalnu bušilicu, stotinama godina prije nego su se njihovi izumitelji rodili. Pored objašnjenja i priloženih skica modela, Leonardovi su projekti obogaćeni originalnim citatima iz njegova doba.

Izložba Genij i njegovi izumi nudi mnogo više od tek 80 izumljenih strojeva. Tu su i reprodukcije Leonardovih najpoznatijih slika i crteža, anatomskih studija i njegovih slavnih kodeksa (kolekcija crteža i zabilješki). (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni