“Da nije bilo šlamperaja u Gajevoj se mogao spasiti cijeli drvored”

“Da nije bilo šlamperaja u Gajevoj se mogao spasiti cijeli drvored”

Iz Zelene akcije jučer su poručili da su svojim angažmanom u Gajevoj spasili 11 stabala od rušenja. Aktivisti su izrazili protivljenje najavi da se tijekom rekonstrukcije Gajeve sruši 16 stabala. U javnosti je bilo mnogo neslužbenih informacija o sudbini tog drvoreda, a na kraju je ipak srušeno 5 stabala uz uz neslužbeno obrazloženje da im je korijenje bilo oštećeno tijekom radova na rekonstrukciji prometnice pa su zbog toga stabla predstavljala opasnost za građane.

»Uvjereni smo kako do ovoga ne bi došlo da je projekt rekonstrukcije Gajeve napravljen kvalitetnije i da su se tijekom izvođenja projekta i poštivale mjere Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode«, navode aktivisti.

Objašnjavaju da je osnovni je problem što je tijekom izvođenja radova nogostup spušten te su stabla s korijenjem ostala »previsoko«, odnosno 20-ak centimetara uzdignuta u odnosu na okolni teren, što su se na licu mjesta mogli uvjeriti.

»Ili nikoga od odgovornih nije bilo briga za to u fazi definiranja projekta rekonstrukcije, ili su toliko površni i nestručni da nisu niti zamijetili ovako bitan detalj. Kao krajnji rezultat šlamperaja i nebrige pokazala se namjera da se posijeku gotova sva stabla u Gajevoj ulici iako bi bilo višestruko isplativije da se uz malo truda pokušalo popraviti šteta koju su svojom nestručnošću napravili«, napominju.

Nakon jučerašnjeg pritiska Zelene akcije Grad je ipak odlučio sačuvati većinu stabala, iako odgovorni ponovno nisu uložili dostatan napor da pokušaju očuvati cijeli drvored već su brzinskom procjenom utvrdili da se ne isplati spašavati 5 stabala.

Zelena akcija zbog toga zahtijeva da se slučaj istraži i da se kazne odgovorni jer ne samo da će drvored u Gajevoj još godinama biti »okljašten« i neće u punom smislu ispunjavati svoju funkciju, nego je nanesena i direktna materijalna šteta, odnosno napravljen je dodatan trošak sječe stabala i odvoza drvene građe te trošak dopreme i sadnje mladica. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni