Čvršći od čelika: Konop za vezanje bicikla

Čvršći od čelika: Konop za vezanje bicikla

Dizajnerice tvrde da je tex-lock puno lakši od čeličnog lanca ili sajle, a teže ga je presjeći koristeći tradicionalne alate za krađu bicikala kao što su npr. škare za željezo

Spiralne čelične sajle za vezanje bicikala možda su lakše od U-lokota, ali ih je lako prerezati. Osim toga, njihova spiralna konstrukcija čini ih ponekad nespretnima za korištenje. Kao alternativa ostaju još sklopivi lokoti sa svojim ograničenjima te lanci, ali oni su prilično teški.

No skupina dizajnerica iz njemačke razvojne tvrtke tex-lock ima novo rješenje koje je lakše od lanca, a otpornije od čeličnih sajli – tekstilni konop za bicikl.

Poznat kao tex-lock, ovaj konop se sastoji od pet slojeva različitih vrsta materijala. Iako (potpuno) ženski tim tvrtke zasad nije otkrio o kakvim se točno materijalima radi, poznato je da je srednji navodno otporan na piljenje, nakon čega slijede slojevi koji su otporni na rezanje, paljenje i vodu, a na vanjski sloj se ne prima prljavština.

Moguće je da će se u budućnosti dodati još jedan sloj vlakana, ali i elektronika koja bi mogla upozoravati vlasnika ako netko počne neovlašteno petljati oko brave ili konopa.

Ušice od kaljenog čelika nalaze se na oba kraja užeta i one se zaključavaju priloženim lokotom čija se veličina može birati.

Dizajnerice tvrde da je tex-lock puno lakši od čeličnog lanca ili sajle, a teže ga je presjeći koristeći tradicionalne alate za krađu bicikala kao što su npr. škare za željezo. Konop je također vrlo fleksibilan i lako ga se može smotati i transportirati.

Proizvod je trenutno predmet kickstarter kampanje te ga se može nabaviti uplaćivanjem zaloga od 78 eura. Dulji modeli pogodni su za druge namjene te ih se moe koristiti u nautitci, industriji itd. (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni