Čudesna lakoća slikanja Gorana Žigolića

Čudesna lakoća slikanja Gorana Žigolića

Žigolićevi akvareli su krhki, nježni, suptilni. Motivi često imaju vrlo vidljivi humaniji karakter, djeluju ljudskije, bliže čovjeku i kao da su logični rezultat idealiziranog doživljaja umjetnika

Suvremeni hrvatski umjetnik, slikar Goran Žigolić predstavlja se od 19. ožujka 2019. (izložba je otvorena do 20. travnja) novom samostalnom izložbom Od grada do grada, u Galeriji Razvid u Zaprešiću.

Izložbu čini 29 akvarela iz novije autorove produkcije s jedinstvenim motivima poznatih gradova, rekli bi današnjim jezikom popularnim i vrlo prepoznatljivim vizurama turističkih destinacija Hrvatske i svijeta, od Dubrovnika i Zagreba, do Pariza i Londona.

I na ovoj izložbi svjedočimo čudesnoj lakoći slikanja Gorana Žigolića (istina je, akvarel je tehnika za brze, za one koji mogu promptno odgovoriti na izazov teme). Njegov potez je lepršav, lagan. Akvareli se kupaju u laganoj, tajanstvenoj, fluidnoj izmaglici, sve je tiho, sivkasti zrak sasvim se približio arhitekturi, rijekama, moru, zemlji i kao je da cijeli prostor zatečen u očekivanju što će se desiti kada se izmaglica podigne i napokon se ukažu prava lica grada (gradova).

Žigolić bilježi akvarelom svoja brojna sjećanja na putovanja i mjesta koja je posjetio, živio u njima. Nanoseći na papir bit svojih emocija sačuvanih u fragmentima sjećanja, raznolike trenutke doživljavanja značajnih povijesnih sredina, iznimnu, neponovljivu ljepotu pojedinih gradova, stvara svoj svijet koji se krije iza prozirne koprene i sličan je onome kako ga mi vidimo, ali istodobno i drugačiji, razlikuje se.

Pred nama je slika svijeta Gorana Žigolića u 29 slika iz vremenskog kalendara osobnog života.

Žigolićevi akvareli su krhki, nježni, suptilni. Motivi često imaju vrlo vidljivi humaniji karakter, djeluju ljudskije, bliže čovjeku i kao da su logični rezultat idealiziranog doživljaja umjetnika.

Putujući od grada do grada, putnik bilježi u svoj slikarski dnevnik detalje, događaje, dojmove nastojeći spoznati ono ključno o prostoru kroz koji prolazi a da bi kasnije u nekoliko brzih i jednostavnih poteza oživio svoje intimno sjećanje.

Goran Žigolić izvanredni je hrvatski akvarelist, vrlo specifična figura u suvremenoj produkciji.

Miroslav Pelikan