Crveni križ Zagreb otvorio logistički centar i Banku hrane   

Crveni križ Zagreb otvorio logistički centar i Banku hrane  

(Foto: GDCKZ)

Zagreb je u utorak, 14. studenoga 2023. godine dobio Logistički centar za pripremu i djelovanje u kriznim situacijama i Banku hrane u Heinzelovoj ulici.

Kroz brojne krizne situacije s kojima su se građani suočili proteklih godina pokazala se realna potreba da na jednom mjestu bude smještena i organizirana sva potrebna oprema kako bi interventni tim zagrebačkog Crvenog križa mogao pravovremeno djelovati u svim kriznim situacijama.

Logistički centar sastoji se od 500 m² skladišnog prostora, 300 m² uredskog prostora, prostorije za 24-satni boravak interventnog tima u kriznim situacijama, 192 paletna mjesta te 25 m2 rashladne komore. Ovdje je smještena oprema za djelovanje u kriznim situacijama: čamac za spašavanje, vozilo 4×4, isušivači, šatori, ležajevi na rasklapanje, vreće za spavanje, agregati i pumpe, motorne pile i dr. Prostor je u potpunosti opremljen za djelovanje u krizama poput poplava, spašavanja života na vodi, migrantske ili ukrajinske izbjegličke krize, osiguravanje sportskih manifestacija i drugih javnih događaja.

Osim Logističkog centra, hrvatska metropola od danas službeno ima jednu drugačiju banku – Banku hrane, odnosno centralno mjesto za organizirano i dugotrajno prihvaćanje, skladištenje i distribuciju hrane između donatora i posrednika. Kroz 240 tisuća eura vrijedan projekt „Infrastrukturno opremanje banke hrane Gradskog društva Crvenog križa Zagreb“, zagrebački Crveni križ nabavio je tri gospodarska vozila kojima je zaokružena cjelina distributivno-logističkog centra, a donatorima je omogućeno brzo i jednostavno doniranje viškova hrane.

Na pomoć mogu računati i drugi dijelovi Hrvatske

Time su stvoreni preduvjeti za povećanje količine donirane hrane čime se doprinosi smanjenju otpada od hrane te povećanju prehrambene sigurnosti siromašnijih skupna stanovništva. Projekt je financiran iz instrumenta NextGenerationEu u sklopu Nacionalnog programa otpornosti i oporavka 2021.-2026. Jedna od njegovih  reformskih mjera je upravo unaprjeđenje sustava doniranja hrane u Hrvatskoj za što je nadležno Ministarstvo poljoprivrede.

Banka hrane nalazi se u sklopu Logističkog centra, unutar kojeg djeluje i Socijalni dućan u kojem, kroz zaprimanje donacija i svakodnevnu podjelu paketa hrane i higijenskih potrepština za 20-ak socijalno ugroženih osoba, Crveni križ Zagreb brine za ukupno 700 korisnika na godišnjoj razni.

„Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb spremno je odgovoriti u svim kriznim situacijama u Zagrebu, a i drugi dijelovi Hrvatske uvijek mogu računati na našu pomoć i podršku“, poručio je predsjednik GDCK Zagreb Hrvoje Pezo u svom obraćanju. Zahvalivši donatorima koji su do sada punili police Socijalnog dućana, naglasio je kako novootvorena Banka hrane treba biti lakmus papir dobrote i socijalne osjetljivosti industrije hrane i distributera te je uputio apel građanima da ne bacaju hranu, već da je doniraju potrebitima.

 U Banku hrane u utorak je pristigla i prva velika donacija trgovačkog lanca Konzum, koji je još 2016. godine, po samom pokretanju sustava za doniranje hrane, prepoznao Crveni križ Zagreb kao partnera. Korisnici će tako u nekoliko narednih tjedana dobivati bogatije pakete s prehrambenim i higijenskim potrepštinama, budući da oni prvenstveno ovise o broju i količini donacija.

Donirajte koliko možete

Iz Crvenog križa pozivaju građane da doniraju ono što mogu i koliko mogu. Donirati možete sve neoštećene namirnice s valjanim rokom trajanja i higijenske potrepštine koje nisu korištene. Potrebe su velike, puno je građana na rubu siromaštva, a ovim činom sigurno ćete pomoći pojedincima i obiteljima slabijeg imovinskog stanja i učiniti dobro djelo, ali i doprinijeti smanjenju bacanja hrane. Bliži se vrijeme blagdana, a svi znamo da sreća ne proizlazi iz onoga što dobijemo, već iz onoga što dajemo. Donacije možete predati u Banku hrane u Heinzelovoj ulici 64-66, radnim danom od 7,30 do 15,30 sati. Također, apeliraju na proizvođače i trgovačke lance da doniraju proizvode pred istekom roka trajanja.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni