Crvene pande dobile imena Zvonko i Popi

„Ovo nam je 4. generacija mladunčadi, a za posljednje tri prijedloge imena daju naši posjetitelji“, kazala je ravnateljica Zoološkog vrta grada Zagreba Davorka Maljković. „Budući da je riječ o ugroženoj vrsti, iznimno nas veseli što se crveni pande u našem Vrtu uspješno razmnožavaju…

U sklopu Dana crvenih panda u zagrebačkom Zoološkom vrtu dodijeljena su imena najmlađim, petomjesečnim stanovnicima ZOO-a. Glumica i voditeljica Nives Čanović objavila je da će se maleni crveni panda zvati Zvonko, a njegova sestra Popi. Počasnog se kumstva primila sa zadovoljstvom. Popi i Zvonko, blizanci crvenih panda, trenutačno su najpopularniji stanari Zoološkog vrta.

Voditeljica Nives Čanović

„Obožavam životinje, a mama me kao malu u Vrt vodila gotovo svaki tjedan“, otkrila je popularna voditeljica te dodala kako je nekada svakog stanovnika maksimirske šume znala po imenu. Za imena najnovijih mladunaca crvenih panda u tjedan je dana putem Facebooka Zoološkom vrtu stiglo nekoliko tisuća prijedloga, pa ocjenjivački sud nije imao nimalo lak zadatak.

„Ovo nam je četvrta generacija mladunčadi crvenih panda, a za posljednje tri prijedloge imena daju naši posjetitelji“, kazala je ravnateljica Zoološkog vrta grada Zagreba Davorka Maljković. „Budući da je riječ o ugroženoj vrsti, iznimno nas veseli što se crveni pande u našem Vrtu uspješno razmnožavaju. Razvoj mladunčadi u Vrtu prati cijeli tim – od zoologa preko veterinara i nutricionista do timaritelja. Tako smo i uočili da je malenim crvenim pandama ove godine potrebna dohrana zamjenskim mlijekom“, kazala je ravnateljica Maljković.

Kako je naveo Tomislav Krizmanić, edukator zagrebačkog Zoološkog vrta, u nekim krajevima je zabilježeno da već i stoka koja pase u blizini uznemirava pande, koje onda napuštaju mladunce. Na sreću, Popi i Zvonko su uz pomoć hranitelja uspjeli izbjeći smrt.

U sklopu edukativnih programa pripremljenih za Dan crvenih panda posjetitelji su mogli doznati što sve jedu odrasli crveni pande, kako im izgleda život u njihovu prirodnom staništu, na obroncima Himalaje, i zašto je svaka beba crvenih panda iznimno vrijedna. Inicijativa je potekla od Red Panda Networka, organizacije koja se bavi zaštitom tih životinja. (zg-magazin)

 

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni