„Crtani romani šou“ dovodi brojne zvijezde devete umjetnosti

„Crtani romani šou“ dovodi brojne zvijezde devete umjetnosti

Osim izložbi vrsnih strip majstora crtača, organizatori su ponosni i na to što su uspjeli osigurati gostovanja Paola Eleuterija Serpierija autora Druune, scenarista Zagora Morena Burattinija te crtača iz Zagorova tabora Marca Vernija i Marcella Mangiantinija, Darka Kreča, Dalibora Talajića, Jean Davida Morvana i Johna McCrea.

Međunarodni festival Crtani romani šou koji je otvoren danas već se 17. puta zaredom održava u Zagrebu. Ovoga puta mjesto susreta svih ljubitelja stripa će tokom vikenda biti Dom hrvatskih likovnih umjetnika. Domaća će publika i ove godine imati priliku vidjeti brojne zvijezde domaćeg i stranog stripa, pogledati zanimljive izložbe i upotpuniti svoje zbirke stripova s potpisima poznatih crtača.

„Ovogodišnji festival po prvi puta se održava u proljetnom periodu. Smješteni smo u Domu hrvatskih likovnih umjetnika ili u popularnoj Džamiji“. Ove smo godine postavili tri iznimno dobre izložbe. Jedna je izložba Galliena Ferrija vizualnog oca Zagora, druga je izložba Darka Kreča, našeg vrsnog crtača, a treća je izložba Made in Cro koja sadržava radove hrvatskih strip autora, koji rade za najveće svjetske strip izdavače poput Marvela, Dark Horsea, DC-a i Delcourta“, rekao je Slaven Gorički direktor 17. Međunarodnog festivala Crtani romani šou.

Dolazak lovca na talente

Osim izložbi vrsnih strip majstora crtača, organizatori su ponosni i na to što su uspjeli osigurati gostovanja Paola Eleuterija Serpierija autora Druune, scenarista Zagora Morena Burattinija te crtača iz Zagorova tabora Marca Vernija i Marcella Mangiantinija, Darka Kreča, Dalibora Talajića, Jean Davida Morvana i Johna McCrea. „Za sve naše goste su predviđeni razgovori s publikom, predavanja, crtanje i potpisivanje stripova“, otkrio nam je dio bogatog programa ovogodišnjeg festivala Gorički.

Gost ovogodišnjeg CRŠ-a bit će urednik u Marvelu C. B. Cebulski, jedan od najpoznatijih lovaca na talente u industriji stripa. Njemu će svi crtači moći predstaviti svoje radove.

John McCrea i Darko Kreč
John McCrea i Darko Kreč

Gorički vjeruje da će ova gostovanja pobuditi veliki interes kod svih ljubitelja stripa. U sklopu Cosplay natječaja, najbolje maskirani posjetitelji imati će priliku osvojiti i novčane nagrade. „Tko se najbolje maskira u omiljenog lika iz stripa, filma ili igara može osvojiti 1000 kuna. Druga nagrada je 700 kuna, a treća 500 kuna. Cilj Cosplay natječaja je da se sudionici šetaju po festivalu, slikaju s posjetiteljima i da se naravno dobro zabavljaju. Prošle smo godine prvi puta pokrenuli ovaj natječaj i ugodno smo se iznenadili koliko je bio veliki odaziv ljudi“, priznaje Gorički.

„Crni jahač“

Organizatori će domaćim i stranim strip crtačima ove godine dodijeliti i nagradu „Crni jahač“ za izniman doprinos popularizaciji devete umjetnosti, stripa. Naziv ove nagrade potječe od stripa „Crni jahač“ koji je nacrtao Andrija Maurović, jedan od najvećih strip crtača u svijetu, kojeg često nazivaju ocem hrvatskog stripa.

Za vrijeme trajanja festivala u galeriji Bačva odvijati će se sajam stripova na kojem će izdavači predstaviti najnovija izdanja. Organizatori su pripremili i natječaj „Mladi lav“ za buduće zvijezde hrvatskog stripa do 15 godina starosti. Tema natječaja je „Fatamorgana“, a nagrade će se dodijeliti u dvije dobne kategorije, za djecu do 10 godina starosti i za djecu od 11 do 15 godina starosti. „Osim toga za najmlađe posjetitelje organizirana je i B.net škola crtanja stripa. Mislim da je program raznovrstan i da je upravo to razlog zbog kojeg sve pozivam da dođu na festival“, zaključio je Gorički. (Valentina Vukoje)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni