Crodemoskop: Novi rejting političara i političkih stranaka

Crodemoskop: Novi rejting političara i političkih stranaka

(Foto: RTL Televizija / Snimka zaslona)

Poraz za sve političare: ‘Nitko’ ostaje najpozitivniji političar s 22,0 posto potpore (travanj 26,8 posto).

HDZ i dalje uživa najveću potporu, najpopularniji je političar Zoran Milanović, a najnegativniji Andrej Plenković

RTL televizija objavila u nedjelju je objavila rezultate istraživanja Crodemoskop* kojim se mjeri popularnost političara i političkih stranaka u Hrvatskoj.

»HDZ očito nema ozbiljnu konkurenciju, ostaju uvjerljivo prvi izbor s potporom od 25,9 posto građana (travanj 25,8 posto). Blago raste i SDP koji je na 16,2 posto potpore (travanj 15,6 posto), dok je MOŽEMO! i dalje na 9,2 posto (travanj 9,4 posto)«, prenosi RTL.

U stopu ih prati MOST s rastom u odnosu na travanj te im sada potpora iznosi 8,8 posto (travanj 8,3 posto). Slijedi Domovinski pokret s potporom od 6,6 posto (travanj 6,7 posto). Dvostruko manje ima Centar kojeg podržava 3,2 posto (travanj 3,4 posto).

Svi ostali su unutar statističke greške.

Najviše građana i dalje bira predsjednika Zorana Milanovića kao najpozitivca i to njih 17,1 posto (travanj 16,8 posto). No premijer Andrej Plenković mu se posljednjih mjeseci približio – 16 posto ih poručuje da je on najpozitivniji političar (travanj 15,8 posto). Treći ostaje gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, ali s tek 5,4 posto (travanj 4,4 posto).

Slijede oporbeni političari: Ivan Penava, Sandra Benčić, Nikolu Grmoja, a za iza njega je splitski gradonačelnik Ivica Puljak.

Poraz za sve političare: ‘Nitko’ ostaje najpozitivniji političar s 22,0 posto potpore (travanj 26,8 posto).

Banožić dobio na negativnom imidžu

Poraz na ljestvici najnegativaca i u svibnju je doživio premijer Plenković. Iako je nešto popravio rejting uvjerljivo je prvi izbor na ovoj neprestižnoj ljestvici i to misli njih 26,9 posto (travanj 27,4 posto). Predsjednik Milanović drugi je izbor s 15,4 posto (travanj 16,3 posto).

Značajan rast negativnog doživljaja doveo je ministra obrane Marija Banožića na treću poziciju jer ga kao najnegativnije političara vidi 3,5 posto (travanj 1,2 posto). Njemu je nedavno je odobren i državni APN kredit, što nije najbolje sjelo ni premijeru, a špekulira se da ga je u Vladi i zadržao samo zato što predsjednik Milanović javno zaziva njegovu smjenu.

Hrvoje Zekanović, kojeg preko mobitela savjetuje glasnogovornik HDZ-a, najnegativniji je političar za njih 3,2 posto (travanj 3,7 posto) pa Milorad Pupovac i to misli 2,9 posto (travanj 2,6 posto). Slijedi Peđa Grbin kojeg za najnegativnijeg političara smatra njih 2,5 posto (travanj 1,5 posto), onda i predsjednik Sabora Gordan Jandroković koji je najnegativac za njih 2,0 posto (travanj 1,5 posto).


*Istraživanje je za RTL provela Promocija plus od 2. do 5. ožujka, na uzorku od 1300 ispitanika uz standardnu grešku plus minus 2,7 posto i razinu pouzdanosti 95 posto.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni