“Crni petak” donosi sniženja i do 70 %?

“Crni petak” donosi sniženja i do 70 %?

Očekuje se osjetni porast online kupovine

Prodajna akcija Crni petak (eng. Black Friday), koja se ove godine obilježava 27. studenoga, tradicionalno označava početak povećane potrošnje nakon čega slijedi prosinac – mjesec trgovine, blagdanske i najveće potrošnje.

„Za očekivati je da će se ove godine jednako kao i prijašnjih najviše prodavati elektronika jer na nju idu najveća sniženja, a nakon toga odjeća i obuća i to po sniženim cijenama od 50 do 70 posto što je poprilično dobro sniženje“, rekla je voditeljica Odjela za trgovinu pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Tomislava Ravlić dodavši da ove godine očekujemo i dodatni rast online trgovine.

Naime, zbog izbjegavanja mogućih gužvi u prodavaonica slijedom pandemije, neki su trgovci akciju već najavili i putem interneta. Ravlić kaže kako bilježimo trend kontinuiranog rasta online trgovine od početka godina za 14 posto pa će biti zanimljivo vidjeti koliko će se građani ove godine okrenuti upravo online kupnji.

S druge strane, upravo zbog bojazni od online trgovaca kojima je pandemija u ovoj godini već donijela značajan rast, moguće je da trgovine u maloprodaji (offline) daju veća sniženja od čega će u konačnici najviše profitirati upravo kupci.

»Black Friday« akcija izvorno je potekla s američkog tržišta s ciljem rješavanja zaliha pa su i sniženja još uvijek ipak veća nego kod nas. »U Americi je riječ o sniženjima i do 90 posto. U početku domaći trgovci nisu davali tolika sniženja no iz godine u godinu ona se povećavaju pa se danas tako raspon sniženja kreće od 20 do 70 posto«, kaže Ravlić, ali dodaje i da je većina domaćih trgovaca svoju »Black Friday« akciju pretvorilo u akciju koju provode cijeli tjedan.

»Ove godine očekujemo da potrošnja bude ipak manja od lanjske s obzirom pandemiju«, pojašnjava Ravlić. Naime, u 2017. godini u jednom danu potrošnja je bila 460 milijuna kuna, u godini kasnije ona je porasla na 680 milijuna kuna, a lani je u 4 dana akcije utrošeno 1,34 milijardu kuna. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni