Čovjek sa zlatnom rukom – James Harrison

Čovjek sa zlatnom rukom – James Harrison

Njegova krv ima rijetka antitijela pa se njegova plazma koristi za izradu anti-D imunoglobulina koji zaustavljaju razvoj hemolitičke bolesti i omogućuju sigurno iznošenje trudnoće

Australac James Harrison davao je plazmu svaka tri tjedna punih 60 godina i zahvaljujući jedinstvenim antitijelima u svojoj krvlju spasio živote dva milijuna beba koje su mogle podleći hemolitičkoj bolesti novorođenčadi, objavio je CNN u prilogu o tom nesvakidašnjem pothvatu. Harrison (78) u svojoj krvi ima rijetka antitijela koja su korištena za izradu injekcija anti-D imunoglobulina koji sprječava imunosni sustav majki s Rh negativnom krvnom grupom da napada njihovu nerođenu Rh pozitivnu djecu.

Kad mu je bilo 14 godina Harrison je bio podvrgnut teškoj operaciji pluća i spasila ga je transfuzija krvi. Stoga je i sam postao davatelj čim je postao dovoljno star. U to vrijeme, tisuće beba umirale su svake godine od hemolitičke bolesti novorođenčadi.

Ne može podnijeti iglu: James Harrison

Ne može podnijeti iglu: James Harrison

Liječnici su ubrzo otkrili da Harrisonova krv ima rijetka antitijela za koja se znalo da sprečavaju da majke s Rh negativnom krvnom grupom razviju antitijela protiv svoje Rh pozitivne djece i 60-ih godina prošlog stoljeća počeli su koristiti njegovu plazmu za izradu anti-D imunoglobulina koji danas rutinski zaustavljaju razvoj hemolitičke bolesti i omogućuju sigurno iznošenje trudnoće.

“Australija je bila jedna od prvih zemalja koja je otkrila donatora s tim antitijelima i to je u to doba bilo revolucionarno”, rekla je CNN-u Jemma Falkenmire iz australskog zavoda za transfuziju krvi. Koliko su ta antitijela rijetka, govori i podatak da je od tada u cijeloj Australiji pronađeno još samo pedesetak odgovarajućih donatora.

“Čovjek sa zlatnom rukom”, kako ga zovu, plazmu daje i danas. I priznaje da ne može podnijeti pogled na krv. “Nikad, nikad nisam gledao kako mi igla ulazi u ruku”, rekao je CNN-u. “Gledam u strop, gledam sestre, ali nikad nisam gledao iglu. Ne mogu to podnijeti”.

Tog junaka to nije omelo da proslavi svoju tisućitu donaciju prije četiri godine. Tada je rekao medijima: “To je jedini rekord za koji stvarno želim da bude oboren”piše Science Alert.

Pripremio: Ivan Remeta – Johnny