Čovjek s križem – Saša Pavlić: Naši su političari odcjepljeni od naroda, odcjepljeni od svega

Čovjek s križem – Saša Pavlić: Naši su političari odcjepljeni od naroda, odcjepljeni od svega

»Nećemo imati djece jer ih ne znamo zaštititi. Ovo je vaša Vlada, vi ste je birali, živite u toj zemlji. Mi odosmo svi, što dalje odavde, tamo gdje cijene čovjeka, dijete i život…«, poručio je nacionalni junak

Deset minuta prije jedanaest u četvrtak je na Markov trg stigao je Saša Pavlić, sa svojim drvenim križem na leđima kako bi ukazao da Hrvatska ima i većih prioriteta od kupnje borbenih zrakoplova – nabavku lijekova za bolesnu djecu. Pavlić je na Markov trg došao u pratnji svoje obitelji i roditelja s bolesnom djecom, ali i malog broja građana. Iako je preko noći, zbog puta koji je prevalio od Rijeke do Zagreba pješice, postao nacionalni heroj, svega mu je stotinjak građana došlo dati podršku. Oni su mu zapljeskali po dolasku, a on potom dao izjavu medijima.

»Što da ja tim ljudima kažem? Svi znamo što će reći, ako uopće izađu. Odcjepljeni su od naroda, odcjepljeni od svega. Zar ne možemo za stotinjak djece dati sve što im treba?«, zapitao se.

Rekao je kako je spomenuto pitanje svih nas te da mediji, ali i ljudi odlučuju što će čitati u novinama i na portalima te kako će četiri milijuna građana kliknuti nešto besmisleno. Potom je kroz suze izjavio: »Nećemo imati djece jer ih ne znamo zaštititi. Ovo je vaša Vlada, vi ste je birali, živite u toj zemlji. Mi odosmo svi, što dalje odavde, tamo gdje cijene čovjeka, dijete i život…«

No nije na tome stao te poručio svima koji su ostali kod kuće: »Neka bude tako kako je jer ipak ti koji su ostali kod kuće znaju što su im prioriteti«.

Nadodao je da naši političari »ne cijene čovjeka, dijete i život« te je zajedno sa nekolicinom roditelja i njihovom djecom ušao u zgradu Vlade.

Oboljela djeca na marginama društva

Paralelno s tim razgovarali smo s nekolicinom roditeljima, ali i članovima pojedinih udruga. Među njima je i Suzana Rešetar iz udruge Sjena. Kazala je kako je ovdje došla prvenstveno kao roditelj djece s poteškoćama u razvoju, ali i zbog podrške roditeljima suborcima s vitalno oboljelom djecom, djecom oboljelih od neuroblastoma i svih bolesti za koje postoji lijek.

»Sva nabrojana djeca su na marginama društva te da se hrvatsko društvo ophodi prema njima vrlo nehumano«, zaključila je.

Iskoristila je priliku te čestitala Saši Pavliću. Drugi roditelj, čije je dijete preminulo, kazao je kako je predao dijete na liječenje, a vratili su mu ga u sanduku. Pritom je nadodao: »Nemojte imati u njih povjerenja da vam se ne bi dogodilo to što se meni desilo«.

Nakon pola sata, na sastanku kod predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, stigle su pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slošnjak, saborska zastupnica HDZ-a, Ljubica Lukačić te mnogi drugi.

Ima se za avione, ali ne i za lijekove

Iako nije nazočila samom sastanku, ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, kratko je prokomentirala kako je sama gesta plemenita te da se moraju naći rješenja, koja nisu jednaka za sve.

Nadodaje kako je nužna podrška koja mora biti cjelovita te suradnja između ministarstava.

Zbog bolova u nogama njezinog djeteta, sa sastanka je izašla jedna od majki s kćerkom u kolicima. Ona je medijima kratko poručila kako je premijer pokušao uvjeriti Pavlića i roditelje bolesne djece govori da za skupe lijekove država – nema novca.

Nakon dva sata i petnaest minuta iz zgrade Vlade je izašao i sam Saša, koji se sastao s Plenkovićem. Kazao je kako je on ovim činom obavio svoju dužnost te da im je prenio poruku. Nadodao je kako je on s ovime završio svoju misiju te poručio novinarima da se za sve detalje obrate roditeljima koji su s njime bili na sastanku, dodavši kako je on zadovoljan, ako su i roditelji zadovoljni. Pritom se zahvalio svima koji su ga pratili i pomogli mu da se podigne svijest o ovoj problematici te poručio kako se nada se da će ostati nešto od toga.

Pavlić izlazi sa suzama u očima nakon sastanka u Vladi

Pritom je zaključio: »Moja medijska epizoda je završila, neću davati nikakve intervjue pa molim medije da me puste na miru«.

Riječ je prepustio roditeljima koji su s njime nazočili sastanku, a on je u pratnji obitelji tiho i nečujno odšetao sa Markova trga. Na njegovo mjesto, ispred kamera stala je Marina Rogošić. Kazala je kako su o svim problemima izvijestili predsjednika Vlade, od toga da spomenuta priča traje već deset mjeseci, da imaju slabu komunikaciju sa Mnistarstvom zdravstva te kako ne znaju sastav povjerenstva. Pritom je izjavila. »aša je predložio izradu radne skupine u kojoj bi bili uključeni struka, ali i roditelji, prvenstveno za djecu oboljelu od mišićne atrofije, ali i drugih bolesti«.

Kujundžić: Imati državu ne znači imati samo zdravstvo nego i sve druge sustave

Milan Kujundžić

Ranije se na slučaj sa Sašom Pavlićem oglasio i ministar zdravstva Milan Kujundžić kazavši kako on poštuje križ i žrtvu čovjeka koji je propješačio 150 i više kilometara. No ustvrdio je kako problem zdravstva i održivosti zdravstvenog sustava, financijskog i stručnog nije problem pojedinca ili simbolike već problem svih država u svijetu, pa tako i Hrvatske, u čemu svi trebaju preuzeti odgovornost i sudjelovati. Pritom je nadodao: »Imati državu ne znači imati samo zdravstvo nego i sve druge sustave, uključujući i obranu«.

Matej Knežević

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni