COVID potvrde postaju obavezne za državne i javne službenike

COVID potvrde postaju obavezne za državne i javne službenike

(Foto: Vlada RH)

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović danas je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite predstavio nove epidemiološke mjere te najavio širu primjenu EU digitalnih COVID potvrda. One će postati obavezne i za državne i lokalne službenike i namještenike.

Od 6. studenoga na snagu stupa nova odluka kojom se ograničavaju okupljanja. Najvažnija promjena je da se zabranjuje održavanje javnih događaja i okupljanja u zatvorenom prostoru na kojima je prisutno više od 50 osoba, izuzev događaja na kojima sudjeluju osobe s EU COVID potvrdama. To se do sada odnosilo na okupljanja do 100 ljudi.

Pooštravaju se mjere za održavanje svih javnih događaja u zatvorenim prostorima. U njima će uz COVID potvrdu biti obvezno i korištenje maske za lice te održavanje fizičke distance, što prije nije bilo obvezno uz COVID potvrdu.

Na snazi ostaje mjera zabrane održavanja javnih događanja na otvorenom na kojima je prisutno više od 100 osoba, osim ako se radi o javnom događanju na kojem sudjeluju samo osobe s COVID potvrdom.

Okupljanja moraju završiti do ponoći

„Iznimno će se moći održati javna događanja na otvorenom s više od 100 ljudi bez COVID potvrde samo ako to odobri HZJZ i uz strogo pridržavanje epidemiološkog okvira koji mora potvrditi HZJZ”, rekao je Božinović.

Sva javna događanja i okupljanja moraju obvezno završiti najkasnije do 24 sata. Izuzetak su jedino kino projekcije koje su započele do 23 sata, a svadbene svečanosti na kojima svi prisutni posjeduju COVID potvrde moraju završiti do 2 sata iza ponoći.

Do sada one nisu bile vremenski ograničene, a najavljeno je da će se, ovisno o epidemiološkoj situaciji razmotriti dodatna vremenska ograničenja.

Kongresi i konferencije će se moći održavati samo ako svi sudionici posjeduju EU COVID potvrde, uz uvjet da se koriste maske i održava fizička distanca. Sportska natjecanja moći će se održavati uz prisustvo gledatelja u zatvorenom, a svi gledatelji će morati imati COVID potvrde i nositi maske. Na otvorenom maske nisu obavezne.

Moguće i daljnje pooštravanje mjera

EU digitalne COVID potvrde bit će obavezne za državne službenike i namještenike te službenike u lokalnoj i područnoj samoupravi, zaposlenike trgovačkih društava i ustanova čiji je osnivač Republika Hrvatska. Potvrde će biti obavezne i za zaposlene u tijelima državne uprave te jedinicama lokalne i područne, odnosno regionalne samouprave. Ova mjera stupa na snagu 15. studenoga. COVID potvrde moraju imati i oni koji ulaze u njihove prostore.

„Ovisno o epidemiološkoj situaciji do 15. studenoga i kasnije, COVID potvrde se mogu primijeniti i za ulazak u teretane, rekreacijske, sportske i fitness centre u zatvorenom. kao i za bazene, kafiće i restorane”, najavio je Božinović.

Naglasio je kako se testiranje građana može obaviti u laboratoriju ovlaštene ustanove, a prema zahtjevu zaposlenika će za sada refundirati trošak testiranja.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić ukazala je na visoku učinkovitost treće doze cjepiva protiv koronavirusa već nakon tjedan dana. Istaknula je važnost da se osobe starije od 60 godina što prije cijepe trećom dozom.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni