COVID dodatak za umirovljenike s primanjima do 4000 kuna

COVID dodatak za umirovljenike s primanjima do 4000 kuna

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je u Banskim dvorima održao sastanak s predstavnicima umirovljenika vezano za isplatu jednokratne novčane pomoć radi ublažavanja posljedice pandemije. Riječ je o tzv. COVID dodatku na mirovine čija će isplata započeti krajem travnja ili početkom svibnja.

Plenković je novinarima izjavio da će jednokratna novčana pomoć biti isplaćena umirovljenicima iz nekoliko kategorija. Korisnicima s ukupnim primanjima do 1500 kuna bit će isplaćeno jednokratno 1200 kuna. Umirovljenici s primanjima do 2000 kuna dobit će 900 kuna, oni s primanjima do 3000 600 kuna, dok će umirovljnici s ukupnim mjesečnim primanjima do 4000 kuna dobiti 400 kuna.

“Jednokratno novčano primanje nije oporezivo, ne može biti predmet ovrhe te se neće uračunavati u prihodovni cenzus za oslobađanje od plaćanja premije dopunskog zdravstvenog osiguranja“, istaknuo je Plenković.

Dodao je da će isplatom COVID dodatka biti obuhvaćeno oko 850 tisuća umirovljenika, među kojima su i oni kojima je mirovina priznata zbrajanjem hrvatskog i inozemnog staža . Naglasio je da se isplata dodatka očekuje krajem travnja ili početkom svibnja, a prema procjenama ukupno isplaćeni iznos bit će 600 milijuna kuna.

Predsjednica Sindikata umirovljenika Jasna A. Petrović je istaknula da će jednokratno novčano primanje u vrijeme pandemije pomoći umirovljenicima da poprave svoj kućni budžet i da mogu dostojanstvenije živjeti.

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Veselko Gabričević koji je početkom godine i pokrenuo pitanje COVID dodatka za umirovljenike je rekao kako ovaj novac neće biti dostatan da umirovljenici pokrpaju rupe u kućnom budžetu, ali da jako puno znači. Osobito onima s najnižim mirovinama.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni