Covid-19: U Zagrebu zaraženo devetero učenika i jedan nastavnik

Covid-19: U Zagrebu zaraženo devetero učenika i jedan nastavnik

„Očekujemo da će sutra do do 15 sati u hostel Arena biti preseljen veći broj građana iz Cvjetnog naselja“, rekla je Majić

U protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ obavljeno je 331 testiranje na Covid-19 te je u Zagrebu zabilježeno 22 novih slučajeva zaraze, izvjestio je Stožer civilne zaštite Grada Zagreba na današnjoj konferenciji za medije.

Od 22 novodijagnosticiranih, njih 14 su kontakti prethodno pozitivnih osoba, 4 su negativne epidemiološke anamneze, 3 su povratnici s godišnjeg odmora dok je jedna epidemiološka obrada još u tijeku.

Zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Sandra Šikić je istaknula da je za 159 osoba određena mjera samoizolacije, a 78 osoba se oporavilo, što je više nego prethodni dan.

U posljednja 24 sata pristigli su pozitivni nalazi iz dvije osnovne škole; pozitivni su jedan učenik i jedna nastavnica. Riječ je o izvanškolskim kontaktima, a 37 učenika i 2 učitelja su u samoizolaciji, izvijestila je Šikić. “Od početka školske godine na području grada Zagreba imamo 9 pozitivnih učenika i jednog pozitivnog nastavnika, 6 razreda osnovne škole i tri srednjoškolska razreda su u samoizolaciji. To je ukupno 172 učenika i 10 nastavnika“, istaknula je Šikić.

Zamjenica gradonačelnika Olivera Majić izvjestila da je donesen zaključak o osnivanju 16 radnih skupina za provedbu aktivnosti ublažavanja i otklanjanja posljedica nedavnih poplava u Zagrebu.

Kako je najavila, predsjednik radne skupine će kontaktirati građane, a članovi skupine će ih posjetiti na adresi i procijeniti štetu od poplava.

Majić se osvrnula i na preseljenje građana pogođenih potresom iz studentskog doma Cvjetno naselje u hostel Arena u Remetincu.

„Sinoć su do 17 sati u hostel pristigle 104 osobe. U 44 soba do 17 sati smješteno je 89 osoba, a danas je 15 osoba je smješteno u 8 soba. Ukupno su zauzete 52 sobe, a u tijeku je preseljenje i danas cijeli dan. Zadnje preseljenje smo predvidjeli u 15 sati. Očekujemo da će do 15 sati biti preseljen veći broj građana iz Cvjetnog naselja“, rekla je Majić.

Upitana od novinara kako će Grad financirati obnovu objekata s 20 % kada je rečeno nema novaca, Majić je odgovorila da se Zakonom o obnovi grada Zagreba predviđeno osnivanje Fonda za obnovu Zagreba i okolnih županija. Pojasnila je da će u nacrtu ugovora Fonda biti predviđeni načini financiranja obveze, odgovornosti i prava osnivača.

Majić je rekla da je uz državu i županije jedan od osnivača i Grad Zagreb, a svi poslovi i obveze će se regulirati unutar Fonda u roku od 30 dana.

„Fond još nije ustrojen, bit će ustrojen kao ustanova u početku s privremenim ravnateljem, s Upravnim vijećem u kojem će Grad Zagreb, kako očekujemo, imati dva predstavnika“ rekla je Majić. “Kad bi bila točna hipoteza da Grad Zagreba nema novaca, Fond se uopće ne bi mogao osnovati”, dodala je Majić.

„Korektnosti radi, a posebice sugrađana koji su stradali u potresu, jako je važno ne širiti netočne informacije”, zaključila je zamjenica gradonačelnika.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni