Ćorić momentalno isključen iz HSS-a, oporba ukazuje na korupciju u zagrebačkoj Skupštini

Ćorić momentalno isključen iz HSS-a, oporba ukazuje na korupciju u zagrebačkoj Skupštini

Trojac koji je »spasio« Bandićev proračun: Jozo Miličević, Ilija Ćorić i Miroslav Polovanec

Čelnik HSS-a Kešo Beljak odmah je nakon usvajanja zagrebačkog proračuna za 2019. iz stranke isključio njenog glavnog tajnika Iliju Ćorića koji je priklonio taboru Milana Bandića i potpomogao u današnjem izglasavanju proračuna. Beljak je na izvanrednog konferenciji za novinare rekao kako nije znao da će Ćorić na današnjoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine glasati za proračun te poručio kako mu je žao zbog hrvatske političke scene i birača koji sve to gledaju. »Stvarno ne znam zašto je to napravio, to je veliko iznenađenje. Dogovor našeg kluba je bio da se glasa protiv proračuna. Dao bih desnu ruku da to neće učiniti. Jučer me je nazvao i rekao ‘da šefe sve je u redu’«, istaknuo je Beljak.

»Pitao sam Ćorića zašto je to napravio, a on mi je odgovorio ‘Život me natjerao’. Što to znači!?«, začudio se Beljak koji kaže kako je posrijedi korupcija te poziva sve nadležne institucije da to istraže.

Podsjetimo, zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću još su tijekom današnje sjednice Gradske skupštine nedostajala tri glasa za izglasavanje proračuna, ali nakon isprovociranih stanki došlo je do obrata te su ga uz Ćorića neočekivano podržali još i Jozo Miličević (Nezavisna lista Zagreb) i Miroslav Polovanec (HSLS).

No s obzirom na današnji vrlo opušten stav gradonačelnika, sumnja se da je već sve unaprijed bilo dogovoreno.

»Sramim se što živim u zemlji u kojoj se kupuju saborski i skupštinski zastupnici, u kojoj je politička korupcija postala normalna pojava. Istovremeno sam ponosna na nas troje zastupnika GLAS-a koji smo otpočetka jasno i dosljedno rekli da za proračun nećemo glasati. Ovo troje zastupnika koji su podržali proračun bacili su u blato svoj ugled ako su ga uopće imali. Ako oni sebe nakon ovoga mogu pogledati u ogledalo, onda to više govori o njima samima. Što se tiče Ilije Ćorića sigurna sam da je HSS u tom smislu povukao jedini ispravan potez koji će zaštiti ugled stranke«, prokomentirala je čelnica Građansko-liberalnog saveza Anka Mrak-Taritaš.

I gradski zastupnik Renato Petek (Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez) smatra da se radi o korupciji.

(Renato Petek: “Smrdi na korupciju!”/ Foto: Facebook)

»Očito je da u Skupštini Grada Zagreba, kao i u Hrvatskom saboru, postoje osobe bez integriteta ili oni koji su kao roba na traci. Kupujući njihove ruke gradskim novcem gradonačelnik Bandić mijenja rezultate demokratskih izbora po uzoru na Franju Tuđmana u devedesetima. Netko zloban bi mogao reći da nije čudno da je đak učitelju podigao spomenik«, poručio je Petek koji smatra kako bi jedino pošteno bilo izaći na izbore i ponuditi građanima mogućnost da izaberu zastupnike i odrede se prema radu gradonačelnika i oporbe.

Gradski zastupnik Tomislav Stojak (HNS) zaključio je da je »Amsterdamska koalicija« podržala Bandićev proračun.

SDP-ovac Matej Mišić istaknuo je da je danas pet zastupnika izabranih s lista koje su alternativa Milanu Bandiću glasalo za proračun. »To sve govori!«, napomenuo je Mišić.

»U dvije godine bavljenja politikom danas se najgore osjećam jer su Bandić i HDZ nakon tri uzastopne stanke i planova o tajnom glasanju uspjeli kupiti troje zastupnika oporbe kako bi im prošao zagrebački proračun. Hrvatska politika je dotakla novo dno i evo još jednog primjera zašto se politika većini građana gadi. Apsolutno sam uvjeren da je došlo do političke trgovine ako ne i gorih stvari koje su u nadležnosti DORH-a«, poručio je Tomislav Tomašević (Zagreb je naš!)

»Bandić je dobio ovu rundu kupovinom zastupnika, ali mi ćemo mu i dalje biti jaka oporba u Gradskoj skupštini i nikakva politička trgovina ga neće spasiti od suda građana na sljedećim izborima koji će biti prije ili kasnije«, zaključio je Tomašević.

B. Jagačić