Coca-Cola financira izgradnju 20 vježbališta na otvorenom

Coca-Cola financira izgradnju 20 vježbališta na otvorenom

Aktivne zone uključivat će sprave za vježbanje kojima će se moći koristiti umirovljenici, tinejdžeri, rekreativci i profesionalni sportaši, odnosno svi zainteresirani za aktivan život i vježbanje na otvorenome

U nazočnosti gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića u srijedu je predstavljen projekt izgradnje vježbališta na otvorenome, tzv. aktivnih zona. Uređenje vježbališta nova je aktivnost u okviru višegodišnjega Coca-Colina projekta Pokret za radost, kojim se građane potiče na kretanje te educira o važnosti uravnotežene prehrane i redovite tjelesne aktivnosti za zdravlje.

„Coca-Cola od 2013. u okviru projekta Pokret za radost u suradnji s Kineziološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu provodi niz aktivnosti usmjerenih promociji aktivnih životnih stilova. Kako bismo aktivno pridonijeli rješavanju problema nedovoljnoga kretanja, do kraja 2017. godine uredit ćemo dvadeset aktivnih zona po cijeloj Hrvatskoj, koje će nakon toga biti predane lokalnoj zajednici u vlasništvo i na stalno korištenje”, kazala je glavna direktorica Coca-Cole HBC za Hrvatsku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu Maria Anargyrou-Nikolić.

Aktivne zone uključivat će sprave za vježbanje kojima će se moći koristiti umirovljenici, tinejdžeri, rekreativci i profesionalni sportaši, odnosno svi zainteresirani za aktivan život i vježbanje na otvorenome.

Prvi privremeni model aktivne zone predstavljen je tijekom konferencije za medije, a tom je prilikom gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić izjavio: „Grad Zagreb domaćin je mnogih sportsko-rekreacijskih događanja te mi je izrazito drago da sve veći broj naših sugrađana prepoznaje važnost i korist vježbanja. Siguran sam da će se brojni Zagrepčani nakon otvaranja aktivne zone uključiti u rekreacijske aktivnosti na otvorenome. Ovim putem pozivam ostale lokalne zajednice i građane diljem Hrvatske da u što većem broju glasuju za grad u kojem žele da se uredi aktivna zona te na taj način podrže ovaj projekt i pridruže se gradovima koji podupiru kretanje i aktivni životni stil”.

Zagreb prvi dobiva vježbalište

Prva aktivna zona bit će uređena u Zagrebu, a o tome koji će još gradovi dobiti vježbališta na otvorenome odlučit će sami građani, koji će moći glasovati za svoj grad na mrežnoj stranici www.pokretzaradost.hr od 15. travnja do 1. lipnja 2016.

Partneri projekta Pokret za radost i inicijative uređenja aktivnih zona su Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatski Crveni križ, a podršku projektu dalo je i Ministarstvo zdravlja te Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

„Ovaj projekt izvrstan je primjer suradnje javnoga, privatnoga i civilnoga sektora te akademske zajednice. Posebno smo zadovoljni namjerom Coca-Cole da vježbališta gradi po cijeloj Hrvatskoj. Naše Ministarstvo svojim aktivnostima nastoji omogućiti kvalitetan život u svim našim krajevima, a ovaj projekt također želi tomu pridonijeti. Osim radi promocije aktivnoga životnog stila i poticanja građana na kretanje projekt smo podržali i zbog važnoga elementa međugeneracijske solidarnosti. Naime, aktivne će zone biti namijenjene svim građanima bez obzira na njihovu dob te će sve generacije mati priliku vježbati na otvorenome u uređenim zonama”, izjavila je Marija Vučković, pomoćnica ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Coca-Cola će u gradovima u kojima budu uređena vježbališta na otvorenome u suradnji s Kineziološkim fakultetom iz Zagreba te Hrvatskim Crvenim križem organizirati i vježbanje pod nadzorom kineziologa te edukaciju i savjetovanje stručnjaka o uravnoteženoj i kvalitetnoj prehrani.

„Jedan od iznimno važnih programa Hrvatskog Crvenog križa jest zaštita zdravlja, a u sklopu tog programa već godinama provodimo edukaciju i savjetovanje građana o pravilnoj prehrani te važnosti kretanja u prevenciji prekomjerne tjelesne težine. To činimo diljem Hrvatske putem 130 društava Hrvatskoga Crvenog križa”, izjavila je ovom prilikom Katarina Zorić, glasnogovornica Hrvatskoga Crvenog križa.

Kineziološki fakultet s Coca-Colom u projektu Pokret za radost surađuje od samoga njegova početka. Zajednički provode mjerenja tjelesne spreme građana, koja prate i savjeti za njezino poboljšanje, a prošle su godine u jednome danu događanjem organiziranim u kampusu Fakulteta na vježbanje potaknuli više od 1200 građana.

„S obzirom na to da se naši sugrađani malo kreću i neredovito vježbaju, takvi su nam prostori u gradovima itekako potrebni. Manjak tjelesne aktivnosti velik je problem i u njegovu rješavanju moramo djelovati na svim razinama. Ključna je edukacija ljudi o nužnosti postizanja ravnoteže između unesenih i potrošenih kalorija, a najbolji rezultati postižu se upravo zajedničkim angažmanom lokalnih zajednica, obrazovnih institucija, vladina i nevladina sektora te poslovne zajednice”, istaknula je Lana Ružić, prodekanica Kineziološkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni