“Cjelokupni sustav grijanja Zagreba oslanja se na fosilna goriva”

“Cjelokupni sustav grijanja Zagreba oslanja se na fosilna goriva”

Hrvatska udruga za biomasu CROBIOM smatra kako je informacija da su uzrok loše kvaliteta zraka u Zagrebu automobili i grijanje na drva tek djelomično točna. U današnjem priopćenju navode kako u informacijama koje prenose mediji nije eksplicitno naglašeno kako je glavni uzrok zagađenja upotreba fosilnih goriva.

U Zagrebu je, navode, zanemariv dio korisnika orijentiran na grijanje na drva, dok se cjelokupni energetski sustav  Zagreba bazira uglavnom na fosilnim rješenjima, dok se obnovljivi izvori energije koriste se tek u manjoj mjeri.

S druge strane, Hrvatska proizvodi 340.000 tona drvnog peleta, ekološkog goriva druge generacije sa smanjenim emisijama kojeg se izvozi više od 90 % izvozi, čime se povećava energetska učinkovitost zemalja uvoznica, dok većina javnih objekata u RH (škole, vrtići, državne zgrade) i dalje koristi fosilna goriva.

Ističu da novousvojeni “Zeleni plan” Europske unije također favorizira biomasu jer ima za cilj smanjenje emisija CO2 i postizanje ugljično neutralnog gospodarstva do 2050. Kako bi se ostvarili ciljevi, Bruxelles razmatra uvođenje poreza na previsoke pojave CO2, odnosno porez na fosilnu energiju, kao i osiguravanje potpore od preko 100 mlrd. EUR kojima će se zemljama istočne Europe pomoći u prelasku iz sustava fosilnih goriva na OIE, budući da su njihova gospodarstva uglavnom snažno oslonjena na fosilna goriva.

»Budući da Hrvatska proizvodi 1,25 % svjetske proizvodnje drvnog peleta potrebno je ovaj energetski resurs nedvosmisleno uključiti u domaću energetsku tranziciju, čime će se postići EU ciljevi, ali i smanjiti zagađenje uzrokovano izgaranjem fosilnih goriva«, poručuju u CROBIOM-u u kojem se zalažu za reviziju pravila o državnim potporama kako bi se Hrvatskoj omogućilo više prostora za ulaganje u energetsku učinkovitost i ugradnju modernih peći i kotlova na pelet. (ZG-m)