Čizmice u prozoru

Čizmice u prozoru

A što ako dobijemo šibu? Ništa strašno, ona je samo podsjetnik da nas se je netko sjetio i ako nismo bili dobri, da nas netko voli, ako smo bili „zločesti“ moramo na popravni, možda će biti više sreće slijedeći put… Osim toga, pogledajte u čizmicu još jednom, možda ipak ima i neka čokoladica

Alisa W.

Dolazi nam Sveti Nikola! Jeste očistili čizmicu? Jeste bili dobri?

Danas čistimo čizmice, u nadi da će nas posjetiti Sveti Nikola, a ne Krampus. Prozori će večeras biti puni čizmica, a srca puna veselja i nade. Darovi za blagdan Sv. Nikole razlikuju se od božićnih darova. Darovi Sv. Nikole skromni su i jednostavni. To mogu biti: bomboni, sitno i koštunjavo voće, poneka mandarina ili naranča, jabuka, slikovnica, manja igračka ili neka sitnica koja će razveseliti dijete, bilo ono veliko ili malo. Neka se zna da i ja s velikim žarom danas čistim svoju čizmu 🙂 . Ako ste bili dobri, a još k tome u vama postoji veselo dijete, danas se primite četke i uglancajte čizmu, nema u tome ništa loše. Jedini prigovor je uložila moja mala djevojčica, jer je uočila da je »moja čizma veća«.

“Nitko nije stalno dobar, niti zločest, ali na nama je da nastojimo biti više dobri, jer dobro se dobrim vraća.”

Ovo je vrijeme kada s djecom možete porazgovarati, ispričati im priču o tome kako treba biti dobar, veličina čizme nije bitna, već veličina srca. Dobro se je sjetiti i onih koji nemaju, pa učiti dijete da npr. igračke s kojima se više ne igra pokloni onima koji nemaju. Važno je u ove dane razveseliti najdraže, a lijepo se je sjetiti i drugih kojima možeš pomoći. Znam, trebalo bi biti tako cijele godine, ali nikad nije prekasno.

A što ako dobijemo šibu?

Ništa strašno, ona je samo podsjetnik da nas se je netko sjetio i ako nismo bili dobri, da nas netko voli, ako smo bili „zločesti“ moramo na popravni, možda će biti više sreće slijedeći put… Osim toga, pogledajte u čizmicu još jednom, možda ipak ima i neka čokoladica.

Nitko nije stalno dobar, niti zločest, ali na nama je da nastojimo biti više dobri, jer dobro se dobrim vraća.

Veselimo se Svetom Nikoli, bojimo se Krampusa, a znate li tko su oni?

Sveti Nikola

Sveti Nikola je rođen 255. godine u Patari na poluotoku Male Azije, gdje je služio kao biskup, a postao je svećenik jer je želio širiti dobrotu. Rođen je u imućnoj obitelji, te je već kao dijete činio dobra djela i darivao siromašne. Tokom cijelog života borio se protiv nepravde i promicao ljubav prema bližnjima, a umro je u 58. godini života.

Današnje vjerovanje o svetom Nikoli stvoreno je na temelju brojnih legendi. Jedna od najraširenijih je legenda o propalom plemiću kojem je pomogao nakon što je izgubio sav imetak te nije imao miraza za udaju svoje tri kćeri. Sveti Nikola mu je potom je krišom po noći ubacivao zlatnike kroz dimnjak, a oni su padali ravno u čarape koje su se sušile na ognjištu. Kasnije su Amerikanci iz legende o Svetom Nikoli razvili priču o Djedu Božićnjaku koji darove donosi kroz dimnjak. Sveti Nikola je proglašen zaštitnikom djece, pomoraca, djevojaka, siromaha, farmaceuta, pekara, ribara, zatvorenika, trgovaca i putnika, a svjetski je običaj da se na njegov spomen-dan daruju djeca.

Krampus

Krampus dolazi od vjerovanja alpskih naroda u demonsko stvorenje koje je ime dobilo po staro-germanskoj riječi za kandžu – krampen. Krampus je antipod Svetom Nikoli koji umjesto poklona, daje upozorenja i kazne zločestoj djeci.

Sve je spremno, sutra ćemo znati koliko smo bili dobri. Jako sam znatiželjna.

A što je vas dočekalo u čizmici?

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni