Čitač vrste materijala plastičnih proizvoda olakšava njihovu reciklažu

Čitač vrste materijala plastičnih proizvoda olakšava njihovu reciklažu

(Foto: Dyson)

Nagrada „James Dyson“ dio je šireg angažmana Sir Jamesa Dysona, kojim se nastoji pokazati kako tehnika na novi način omogućuje poboljšanja svakodnevnog života.

Ovogodišnja nagrada dodijeljena je trojici mladih ljudi. Koji planiraju svojim izumima mijenjati postojeće stanje. Svi dobitnici primili su po 30.000 funti novčane nagrade za podršku sljedećim fazama svojih izuma. Među njima je izumitelj Jerry de Vos koji je nagrađen za područje održivosti, za čitač vrste materijala pojedinih plastičnih proizvoda. Kao doprinos boljem rješavanju problema otpada od tih proizvoda.

Čitateljima ovog portala poznat je problem loše reputacije plastičnih proizvoda. Često se smatra da se nastali otpad ne može oporabiti. Da završi na odlagalištu otpada, ili još gore, na plažama ili u oceanima. Međutim, s pravim postupcima plastične proizvode može se uspješno oporabiti na kraju njihovog životnog vijeka. Mehaničkim ili kemijskim recikliranjem ili transformacijom u nove proizvode, koji su sami po sebi dugotrajni i izdržljivi.

Postojeće metode određivanje vrste plastike su skupe i rijetke

Pri tome je izazov kako identificirati vrstu plastičnog materijala plastiku. Kako bi se mogla ispravno reciklirati, a ne poslati na energijsku oporabu ili odlagalište. Trenutno postoje metode određivanja vrste materijala plastičnih proizvoda, no, skupe su i rijetke.

Izumitelj, Nizozemac Jerry De Vos razvio je ručni uređaj koji prepoznaje vrstu materijala, čitač (skener) koji koristeći infracrveno svjetlo za otkrivanje, omogućuje određivanje sastojaka ispitivanog materijala određenog proizvoda. Time se izbjegava ručno sortiranje, što zahtijeva vrijeme i podložno je pogreškama.

Čitač vrste plastike koristi diskretno infracrveno svjetlo za njezino otkrivanje i novi je te jeftiniji pristup tradicionalnoj infracrvenoj spektroskopiji. Čitač je također potpuno „open-source“ hardver, tako da svatko može sastaviti ploču za razbijanje ispitka i ugraditi elektroniku u ručni uređaj. Posebno je pogodan za slabije razvijene zemlje. (ZG-mag)


(Izvor: https://www.dyson.co.uk/newsroom/overview/news/november-2021/James-Dyson-Award-2021-Global-Winners)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni