Ćiro razočaran izborom Čačića za izbornika, strani mediji izborom Šimunića za njegovog pomoćnika

Ćiro razočaran izborom Čačića za izbornika, strani mediji izborom Šimunića za njegovog pomoćnika

Foto: Ante Čačić (snimio: Drago Sopta)

»Čačić nije bio dovoljno dobar za Dinamo, a dobar je za reprezentaciju, što je apsurd. Ja bi rado postavio Vulića, jer on je trener malo veće reputacije od Čačića. Vulić bi donio i bolje odnose sa Splitom, ali njih to ne interesira, tolika je njihova bahatost«, smatra trener svih trenera

Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) je na sjednici održanoj u ponedjeljak imenovao Antu Čačića (61) novim izbornikom hrvatske nogometne reprezentacije. Ugovor s Nikom Kovačem raskinut je nakon kvalifikacijskih dvoboja u Azerbajdžanu i Norveškoj te je Čačić jednoglasno izabran za novog izbornika.

U IO HNS-a smatraju da će reprezentacija pod Čačićevim vodstvom i stručnog stožera ostvariti plasman na Europsko prvenstvo u Francusku. Ante Čačić ima mandat do kraja ciklusa Svjetskog prvenstva u Rusiji 2018. godine.

Čačićevi će pomoćnici u stručnom stožeru biti donedavni reprezentativac Josip Šimunić, branič sa 105 nastupa za Vatrene te Ante Miše, koji je sedam puta branio boje Hrvatske i bio je trener, između ostalih, Hajduka te Istre 1961.

Ante Čačić, dosadašnji trener zagrebačke Lokomotive, završio je Kineziološki fakultet, a trenersku je karijeru počeo kroz redove Tekstilca, Dubrave, Inkera, Osijeka, Zadra i Slaven Belupa. U tom je razdoblju, od 1994. do 1998. godine, bio i pomoćni trener u mladoj reprezentaciji Hrvatske. Od 2003. do 2006. godine radio je i kao pomoćnik Ilije Lončarevića u nacionalnoj selekciji Libije, gdje je obavljao i dužnost izbornika mlade reprezentacije. Sa seniorima je osvojio brončanu medalju na Mediteranskim igrama.

Klupsku je karijeru potom nastavio u Kamen Ingradu, Croatiji iz Sesveta, Lokomotivi, Dinamu, Radniku iz Sesveta, Mariboru i Slaven Belupu, a sa zagrebačkim Modrima osvojio je dvostruku krunu 2012. godine te zatim uveo momčad u grupnu fazu Lige prvaka.

Šuker zadovoljan

Predsjednik HNS-a Davor Šuker je na konferenciji za novinare izrazio zadovoljstvo izborom Izvršnog odbora HNS-a. »Razgovarali smo, promišljali i mislim da smo došli do najboljeg rješenja. Zadovoljan sam, kao i svim prijašnjim izborima koje je odgovorna vlast na čelu sa mnom napravila, izborom izbornika koji će nas voditi na europske i svjetske smotre«, obrazložio je.

»Ne bi bilo korektno da smo mu dali samo dvije utakmice te će ugovor biti potpisan do 31. srpnja 2018. godine. Apeliram na zajedništvo svih segmenata društva i ljubitelja nogometa, želim maksimalno jedinstvo. Neće nam biti lako, bit će nam teško s obzirom da smo treći i molim potporu. Naši Vatreni to zaslužuju«, nastavio je Šuker koji je ocijenio kako bi bilo nekulturno prema novom izborniku izlaziti sada u javnost s pričama o kome se radilo i kakvi su uvjeti bili.

»Pratili smo, dosta se pisalo, bilo je puno prijedloga, ali Ante Čačić po svemu zaslužuje biti izbornik. Iza njega je 220 utakmica u prvoj ligi, iskusan je, vodio je Dinamo u Ligi prvaka i Maribor u Europskoj ligi. Rekao sam da će biti hrvatski trener, da ćemo se osloniti na hrvatsku inteligenciju. HNS je do sada uvijek pogodio s izbornikom, nadam se da će tako i ostati«, rekao je Šuker.

Vulićevo ime samo za zamagljivanje

Splićanin Zoran Vulić koji se u spominjao kao potencijalni izbornik u medijima je prokomentirao kako se njegovo ime spominjalo samo zbog odvraćanja pozornosti iako je već unaprijed bilo odlučeno da će Čačić biti novi izbornik.

ciro_hodaTrener svih trenera nije krio razočaranje novim izborom HNS-a. »Mislio sam da je gotovo nemoguće da će biti tako hrabri da uzmu Čačića, koji je odličan trener, ali u ovako delikatnoj situaciji mislim da nije najpovoljniji izbor. On je dobar trener, ima stanovite kvalitete, ali nedovoljne da vodi ovakvu reprezentaciju. Bio sam uvjeren da će izbornik ipak biti Vulić, ali Mamić je opet pokazao snagu i prkos, on vlada situacijom, on je odmah rekao da će Čačić biti izbornik«, izjavio je Miroslav Ćiro Blažević za HRT.

»Mislim da su ispali vrlo drski, neodgovorni, jer već su potrošili dva nadarena trenera, Štimca i Kovača…«, ocijenio je Ćiro i dodao kako je Mamić (Zdravko, op. a.) postavio svog čovjeka. »Mamić radi što želi«, dodao je.

»Čačić nije bio dovoljno dobar za Dinamo, a dobar je za reprezentaciju, što je apsurd. Ja bi rado postavio Vulića, jer on je trener malo veće reputacije od Čačića. Vulić bi donio i bolje odnose sa Splitom, ali njih to ne interesira, tolika je njihova bahatost«, smatra trener svih trenera.

Spomenimo da je izbor Josipa Šimunića u stručni stožer reprezentacije izazvao nevjericu i zgražanje u stranim medijima navodeći riječ, a i u domaćim medijima se potaknulo pitanje kakvu to poruku želi odalsati HNS u borbi protiv neprihvatljivog skandiranja angažiranjem nogometaša koji se služi fašističkim pozdravom, zbog čega je od Fife »zaradio« suspenziju od 10 utakmica.

»Hrvatska je zaposlila Josipa Šimunića kao pomoćnog trenera unatoč nacističkom pozdravu. To je samo naglasilo problem hrvatskog nogometa koji se bori s diskriminacijom. Uefa je Hrvatskoj uzela jedan bod zbog svastike na terenu tijekom utakmice protiv Italije«, piše engleski Guardian.

Vijest prenijela je i američka novinska agencija Associated Press, kao i neki australski te njemački mediji, a najviše prašine odluka je podigla u Srbiji. (hns / hrt /zgm)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni