Ćiro Blažević: Sa Zagrebom „dišem“ na Trgu Bana Jelačića

Ćiro Blažević: Sa Zagrebom „dišem“ na Trgu Bana Jelačića

Kada sam s majkom prvi put posjetio Zagreb, a išli smo vlakom, prvo što sam zapazio za razliku od rodnog mi Travnika, bile su velike kuće! Dojmilo me se to. / Nek´ me ispričaju moji Travničani – uvijek sam Bosanac ali Zagreb je moj grad, ponos i naša dika

Razgovarala: Snježana Kratz

Uoči utakmice s reprezentacijom Meksika razgovarali smo s „trenerom svih trenera“ – Miroslavom Blaževićem. U razgovoru za ZG-magazin Ćiro govori o tome kako doživljava grad Zagreb, a neizbježna je tema bila i Svjetsko prvenstvo u nogometu.

Najopasnije je kada nogometni velikani ne vode računa o evoluciji i uvođenju mladih snaga. Španjolci su njegovali jedan dekadentni nogomet, nisu poveli računa o tom evolucijskom segmentu i eto ispali su

Zašto volite Zagreb?

Moja je ljubav prema Zagrebu istinska još od najranije dobi kada sam kao mladi čovjek težio doći u taj veliki grad. Ponajprije zbog osebujnosti koju je nudio, kulturnih znamenitosti i povijesnih činjenica. Kada sam ga s majkom prvi put posjetio, a išli smo vlakom, prvo što sam zapazio za razliku od rodnog mi Travnika, bile su velike kuće! Dojmilo me se to. Majka Kata me je tada vodila po znamenitostima Zagreba i sve me je to uvelike impresioniralo.

Kada ste se u njega preselili ?

U Zagreb sam za stalno došao sa 19 godina i prvotno sam živio na Trnju 9a, u željezničkoj koloniji. Od tada do danas imao sam priliku upoznati grad i ne mogu a ne pohvaliti gradonačelnika Milana Bandića.

Probajte na Žitnjaku reći nešto protiv Bandića. Ja sam to svojedobno bio učinio pa sam se skoro loše proveo…

ciro_hodaZašto?

Učinio je da Zagreb postane jedan od najinteresantnijih europskih gradova. Utoliko više jer za boljitak grada on konzultira i svoje europske kolege gradonačelnike. Svojim mu je aktivnostima dao aristokratski štih. Pogledajte što je samo učinio od negdašnje šikare na Bundeku. Stvorio je predivno izletište! Sjetite se samo kako smo svojedobno kritizirali izgradnju skijališta na Sljemenu, a danas je to neprocjenjiva afirmacija Zagreba i Hrvatske u svijetu. A periferija tek kakva je bila? Nije slučajno da raja glasuje za njega i da kao političar ima zagarantirane glasove.

Nezadovoljstva je bilo i zbog fontana ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice.

Da, a pogledajte tu ljepotu danas! Bio sam u BiH nedavno i tamošnji tuzlanski i sarajevski gradonačelnici našeg Bandića smatraju uzorom. Nametnuo se on svojim renomeom. Iako sam s njim posvađan, kao čovjek koji voli Zagreb, odajem mu priznanje. Takvog gradonačelnika nismo imali. Na zadnjim izborima koje smo imali pitao sam gospođu Marinu Matulović – Dropulić „koga ćemo za gradonačelnika?“, a ona je kazala: „Ćiro moj, ako to ne bude Bandić bit će katastrofa!“

Brine o “malom” čovjeku?

Da. Hajdete na Žitnjaku recite nešto protiv njega … Ja sam to svojedobno bio učinio pa sam se skoro loše proveo … Taj je čovjek nazočan svugdje, hoće da je vječan pa nosi svojevrsni zalog hipoteke. Jednom sam se zgodom našalio pa sam rekao kad Bandića jednoga dana ne bude, učinit ću sve da se Bundek nazove Bandek. Ali šalu na stranu, Zagreb je danas prava metropola što kažu i drugi, značajni ljudi s kojima se družim. To je i čist grad kojeg uvelike prezentiraju Gornji grad, Crkva Sv. Marka koja je kao iz bajke, pa specifičnost mu je i gradska uspinjača…

Vaš je rodni dom u Travniku?

Da, ali nek´ me ispričaju moji Travničani, ja sam već sa punoljetnošću stasavao u Zagrebu. Uvijek sam Bosanac ali Zagreb je moj grad, ponos i naša dika.

Jesu li to i naši vatreni? Kako ste proslavili pobjedu?

Lako je proslaviti ali teško proživljavam moment početka i općenito utakmicu. Kao da sam na klupi… Utvaram si da sam i ja odgovoran, stvara mi se napeto stanje…

Kakve su prognoze za susret s Meksikom?

Siguran sam da ćemo osigurati lijep rezultat. Nadaren je trener naš Niko Kovač.

Treba li mijenjati postavku momčadi kakva je bila protiv Kameruna?

Jako je nezahvalno s „periferije“ ocjenjivati stanje. Nisi tamo, a trener najbolje ima uvid u psihofizičke momente igrača.

Što krasi kvalitetnog odnosno vrhunskog trenera? Vi ste jedan od njih…

Nesumnjivo je da je trener najvažniji. On mora biti uzor i moralna vertikala, mora znati komunicirati sa igračima, uozbiljiti ih i postaviti kao tim. Mora im znati dati morala i snage.

Je li takav Niko Kovač? Kažu da je ipak premlad?

Čini mi se da je u našem slučaju Kovač bio najbolje rješenje. Da, kažu kako nema iskustva i u tom smislu utakmica u nogama, ali netko „zbroji“ iskustvo već sa četrdeset godina a netko ga nema ni sa osamdeset.

Brazuca_adidas_700px

Koliko je zanimljivo ovo nogometno prvenstvo? Mnogi favoriti otpadaju -poput svjetskog prvaka Španjolske?

Ovaj Mundijal daje svojevrsnu neizvjesnost. Najopasnije je kada nogometni velikani ne vode računa o evoluciji i uvođenju mladih snaga. Španjolci su njegovali jedan dekadentni nogomet, nisu poveli računa o tom evolucijskom segmentu i eto ispali su.

Mladost donosi evoluciju i „punu krv“?

Da, kao i hrabrost i žustrinu. Naše su snage u tom smislu Mateo Kovačić, Ivan Perišić, pa i Mario Mandžukić koji je relativno mlad ali je i avangardni igrač.

Kakve su prognoze za „vatrene“?

Citirat ću samozatajnog i jednog od naših vrhunskih igrača Luku Modrića koji je rekao: „ … čini mi se da ova generacija može dokučiti rezultat iz 98 godine“. Kvaliteta naše ekipe je neupitna, nismo anonimci, bili smo treći na svijetu i u stanju smo ponoviti rezultat.

To je bilo vrhunsko postignuće.

Velik sam patriot i znam što znači tako takav rezultat na najvećoj nogometnoj predstavi na svijetu. Nemjerljiva je to afirmacija kako momčadi tako i zemlje. Spokojan sam da sam u toliko navrata razveselio naše ljude a igračima sam uvijek znao govoriti „… vaša je privilegija ogromna jer vi možete razveseliti ili rastužiti narod koji uvelike teško živi. Pa priuštite im ovo prvo“.

Kakve su vam daljnje životne smjernice?

Kad je čovjek u dobi u kojoj sam ja, više nema pravo na velike projekte, ali nastavit ću s aktivnostima kao i dosad. Zadovoljan sam, uveo sam tuzlansku „Slobodu“ iz četvrte lige u elitno društvo bosanskohercegovačke nogometne ljestvice, grad Tuzla mi je dala titulu počasnog građanina …

Znači nema stanke?

O tome će svoje reći moja kardiologinja dr. Jasna Habek koju u šali nazivam svojim tiraninom. To je međutim žena koju iznimno poštujem i volim jer je iznad svega liječnica koja ima „psihologiju“ i dušu.

Koji je danas vaš dio Zagreba, u kojem vam je kvartu dom?

Strogi centar. Danas sa Zagrebom „dišem“ na Trgu Bana Jelačića gdje mi je oduvijek bila želja stanovati. Slučajem eto, to mi se i ostvarilo.

 

Komentari su zatvoreni