Čipiranjem do stvaranja nove kaste ljudi

Čipiranjem do stvaranja nove kaste ljudi

Većinu nove kaste činit će političari i njihova djeca, bankari, poduzetnici, mešetari na burzi i njihovi nasljednici. Kako bi se moglo postati pripadnikom kaste? Privolom punoljetne osobe, jer zapravo je to faustovski ugovor. Od ulaska u kastu, svaka misao je odmah vidljiva i može se kontrolirati. Pa bilo to i pogled preko ceste na neku zgodnu mladu damu u trenutku kada se šeće sa zakonskom družicom. A da se o promišljanjima o promjeni takvog svijeta i ne govori…

»Razvoj tehnologije omogućio je donošenje odluke o stvaranju nove ljudske kaste, one čipiranih osoba. To nameće kao osnovni problem razvoj sučelja čovjekovog mozga i ostvarivanje postavljenih ciljeva putem potrebnih čipova. Stoga je osnovana nova, vrlo tajna tvrtka koja će na tome raditi. Na raspolaganju su potrebna financijska sredstva«. Vijest je preuzeta iz izvora koji često objavljuje novosti s tog područja ali čije tekstove nije moguće u potpunosti provjeriti.

»Proizvođači čipova sigurno bi bili najsretniji kada bi mogli čipirati sve ljude na kugli zemaljskoj, ali to je tehnički nemoguće«

Ovako sažetu informaciju potrebno je komentirati na temelju baze podataka koju je u proteklom razdoblju sakupio portal ZG-magazin i autori okupljeni oko njega.

Svjedoci smo nevjerojatno snažnog razvoja najraznovrsnijih tehnologijâ, pri čemu je se mora biti svjestan da velikani na raznim područjima tehnologije imaju u ladicama brojna rješenja koja brižno čuvaju. Ponekad zaobilazno provjeravaju raspoloženje javnosti prema novim dostignućima, kao što je ovo o stvaranju nove kaste, čipiranih osoba.

Nema potrebe ponavljati što se o kiborgiziranju osoba, koje uključuje i informacijsko kiborgiziranje čipiranjem već pisalo na ovom portalu. Zainteresirani trebaju pogledati u njegovu arhivu.

Nova ljudska kasta

Proizvođači čipova sigurno bi bili najsretniji kada bi mogli čipirati sve ljude na kugli zemaljskoj, ali to je tehnički nemoguće. Nema ni novaca, a posebno nedostaje spretnih kirurga koji bi ostvarili taj cilj. Stoga se po posebnim kriterijima moraju izdvojiti oni koji će biti čipirani, dakle članovi nove ljudske kaste. Tko su potencijalni kandidati za ulazak u tu posebno privilegiranu kastu? Manji dio otpada na one koji će raditi na posebnim zadatcima, kao što je to prikazano u filmu Casino Royale iz 2006. godine u kojem je središnji lik britanski tajni agent James Bond, pripadnik MI6 obavještajne službe. Uz napomenu, takav je razvoj događaja raspravljan na HRT-u još 3. siječnja 2002.

Većinu nove kaste činit će političari i njihova djeca, bankari, poduzetnici, mešetari na burzi i njihovi nasljednici. Kako bi se moglo postati pripadnikom kaste? Privolom punoljetne osobe, jer zapravo je to faustovski ugovor. Od ulaska u kastu, svaka misao je odmah vidljiva i može se kontrolirati. Pa bilo to i pogled preko ceste na neku zgodnu mladu damu u trenutku kada se šeće sa zakonskom družicom. A da se o promišljanjima o promjeni takvog svijeta i ne govori.

»Faustovski ugovor«

Što je trenutno osnovni problem? Stvaranje sučelja (eng. interface) između mozga i potrebnih čipova te izbor mjesta ugradnje. Sučelje ne bi smjelo biti vidljivo za ostale, posebno ne za pripadnike također nove kaste – ostali, oni koji nisu zanimljivi i zapravo su društveno isključeni.

Što je već riješeno? Čipovi s podatcima o osobi i njihovi zdravstveni kartoni. Već sada je moguće locirati čipiranu osobu.

Međutim, postoje neki projekti koji će sigurno rezultirati novim rješenjima. Najvažniji je Blue Brain kojeg financira Europska unija od 2013. sa sumom od 1 milijarde eura do 2023. Na projektu će raditi oko tisuću doktoranada. Raspravlja se već sada u ugradnji računala u ljudsku osobu koje bi radilo putem ljudskih misli.

Sve to treba ugraditi, a tko zna još koje funkcije na relativno malom prostoru i nevidljivo za ostale. Treba predvidjeti i nove ciljeve, vodeći računa da takva sučelja ne će biti moguće ponovno ugrađivati u relativno kratkom roku.

Novi materijali i postupci potrebni za izradu sučelja

grafeni

Grafeni (izvor: Wikipedija)

Postoje li preduvjeti za takav razvoj? Prvo pitanje su materijali. Tehnološki razvoj je dostigao s grafenima (debljina jedan atom) fizičke granice u razvoju materijala na atomskoj razini. To je nanorazina. Postoji hrvatska prognoza iz 2003. da će idući stupanj u razvoju biti na razini atomske jezgre i elektrona. Postoji podatak da je 2004. stručnjacima kompanije IBM uspjelo izvući elektron iz orbitale i vratiti ga natrag. I onda šutnja. Ako se uspije riješiti pitanje materijala, riješit će se i pitanje tehnoloških procesa.

Na ovom mjestu nije moguće sagledati sva bioetička pitanja vezana uz osobu. Zato valja pozdraviti što se Hrvatska odlučila da jedan od sedam centara izvrsnosti bude onaj posvećen integrativnoj bioetici. A treba naglasiti da se o problemima kiborgiziranja i kiborgoetike na ovim prostorima govori još od 2001.

Autorski tim smatra da je dovoljno obrazložio što znači odluka o stvaranju nove kaste ljudskih bića. I što zapravo znači štura uvodna vijest.

(Pripremio: Autorski tim ZG-magazina / Naslovna ilustracija: ProSeLex)

Komentari su zatvoreni