Čipirani svijet 2015+

Čipirani svijet 2015+

Moj brilijantni prijatelj prof. dr. sc. Slavko Vidović uvjerava me da je tvrtka Infodom u stanju posložiti ključne poslovodne procese, a i organizaciju pametnih gradova (smart cities) u kojima će u ovom XXI. stoljeću živjeti do 98 % pučanstva našeg planeta. Zvuči ohrabrujuće, no za cijelu civilizaciju izazovi su mnogo veći! Naime, do 2030. bit će nas više od osam milijardi, a većina ljudi živjet će u Aziji, bez dovoljno vode i resursa. To u praksi implicira nemire i ratove, a razne obavještajne i vojne agencije to stanje sustavno prate i najavljuju centre glavnih sukoba

prof. dr. Davor Pavuna

Davor Pavuna
Davor Pavuna

Cyber informacijska revolucija. Već smo čipirani gotovo svi! Iako javno saznajemo da je čipiranje djece koje je počelo u Americi krenulo i u Hrvatskoj – budimo odmah jasni: svatko tko ovo čita već jest čipiran! Ne sumnjam da svi imate barem jedan telefon pa ako ste imalo aktivna osoba te čitate OPENinfoTrend nedvojbeno ste već snimljeni i dio ste sustava. Za sebe pouzdano znam da mi je sve snimljeno još od 1999. – Welcome to the club! Ali, to je tek mali dio trenda koji nas očekuje. Jer i cyber-roboti uskoro će biti inteligentniji negoli većina ljudi.

Sve je snimljeno. Smanjivanjem dimenzija jedinice silicijske memorije te kolosalnim povećanjem memorija supercentara kompjutorske obrade podataka, izabrane tvrtke i agencije imat će (a već skoro imaju) SVE, da baš sve podatke, komunikacije i financijske transakcije, a i sve ostalo – snimljeno. Tu je bitna uloga tvrtki poput Infodoma koje znaju i mogu voditi poslovodne, ali i ostale strateške procese u društvu!

Informacije i demografija. Od 2030+ svijet više neće izgledati ovako, jer dok će se energetika nacionalnih mreža i kontinenata mijenjati relativno sporo, informacije i informacijske korelacije bit će tako brojne i guste da će nam trebati specijalni, pametni filtri za obranu od bezbrojnih informacija. I svima će trebati bitno bolje osobne zaporke za pametne telefone te razne računalne igračke pa svi koji znaju primijeniti naprednu matematiku imaju već sad vrlo zabavne izazove. No planetarno će nas biti oko osam milijardi – više od pet u jugoistočnoj Aziji. To predstavlja gotovo nepremostiv izazov organizaciji i preživljavanju tih zemalja (bez izvanjske pomoći), jer nedostatak vode mogao bi postati drastičan i može dovesti do katastrofalnih sukoba.

Hrana bi mogla biti bitno drukčija, a to znači i bolja i lošija što primarno ovisi o političkoj dinamici i ljudskoj svijesti. Osobno sam protiv GMO prehrane, a tko u nju vjeruje neka ozbiljno prouči posljedice. Pojednostavljeno, nije mudro petljati genetski modificirane entitete u okoliš stabilnih entiteta koji postoje milijunima godina. To je kao neprimjeren novi program u stabilnom starom računalu. Moramo shvatiti da prirodna hrana ima skalu dugovječnosti pa zato uvijek zahtijevam: ne dirajte mi atome, stanice ni genetski kod! Prema tomu, ne dirajmo te strukture koje su ipak milijunima godina verificirane, provjerene i stabilne, jer ako to izgubimo ili nepovratno (neznanjem) perturbiramo onda smo vjerojatno izgubili planetarni život.

Prirodna hrana je skupa, ali i postindustrijsko društvo jest skupo društvo i nemojmo misliti da itko planira ostvariti uistinu potpunu klasičnu zaposlenost. Još prije pedeset godina planirali smo društvo robotike i automatizacije. To je vrijeme stiglo neovisno o skandaloznom neznanju i nesposobnosti tzv. političkih partitokrata. U postindustrijskim društvima više neće biti standardne radničke zaposlenosti, jer više ni nema radno intenzivnih industrijskih poslova. U tom će pogledu Hrvatska i EU sve više sličiti npr. na Kaliforniju gdje ima dvadesetak milijuna pučana, a visokokvalificirani inženjeri znalci tek su manjina koja kreira brojne proizvode za mlade širom planeta i koji se uglavnom jeftino proizvode u Kini i u jugoistočnoj Aziji. I tu će svakako biti promjena, no u prvoj aproksimaciji, još barem jednu generaciju, Zapad će kreativno dizajnirati, a Azija proizvoditi razne proizvode. Trend će svakako pomalo evoluirati u drugom dijelu ovog stoljeća.

Upoznajmo opcije

Vrlo sam aktivan u vrhunskoj znanosti širom svijeta, pa imam odlične uvide u postkvantnu znanost, nove strateške tehnologije i bitne trendove ovog stoljeća te poneku viziju cijelog trećeg milenija! Ovaj tekst sam počeo pisati u Kini krajem 2014. kad je objavljeno da ta zemlja postaje prva svjetska ekonomija. Vjerojatno će se zato moja vizija nekima učiniti drastičnom, no kako sam okružen s više od milijardu i pol učinkovitih Kineza, bolje je da se i čitatelji OPENinfoTrenda ozbiljno percepcijski probude. Jer, jasno je da nisu svi trendovi pozitivni, ali ako mi svjesni znalci odlučimo sustavno djelovati, Hrvatska, Europska unija pa i cijeli planet mogu (p)ostati naš životni raj. Stoga pogledajmo zajedno neke naše opcije.

Postkvantni svijet. Brojni uvidi naše cjelokupne postkvantne znanosti ukazuju na odumiranje redukcionističkog materijalizma koji je još donedavno dominirao nad obrazovanjem i znanošću. Vidljiva materija nije ni tvrda ni realna u nekom objektivnom, izvanjskom prostoru i vremenu. Svemir, baš kao i čovjeka i svaki entitet, danas promatramo kao dinamičku manifestaciju kodiranog plesa energije. U multidimenzionalnom univerzumu (multiverse) sve je ‘ples energije’ – dinamičke energetske raspodjele po preciznom Zakonu prirode. Dakle, svatko od nas i svaki entitet jest kompleksna energetska podraspodjela, a izvanjske dinamičke energetske raspodjele (okoliš) percipiramo kao našu realnost. Pritom, primjereno stanju svijesti naših osobnih detektora (duha, uma, očiju, stanica, opipa…), svatko sam izabire (uglavnom iz podsvijesti – karaktera) i projicira svoju osobnu budućnost, tj. kreira svoj poduniverzum.

Prihvatiti taj novi postkvantni način rezoniranja već je dostatan izazov za većinu čitatelja. Zato naglašavam: mi osviješteni smo režiseri i glumci, svatko svoje osobne projekcije-drame. Pritom nam je svima u praksi nametnuta tzv. kolektivna hipnoza, takozvana objektivna realnost, zapravo medijski-obrazovno stvoren tobožnji istiniti konsenzus o izvanjskom svijetu. To je ta predorvelovska realnost koju vladajuće manjine koriste u manipulaciji masa u profitima konzumerizma.

Iako to zvuči drastično, zapravo je već javna tajna i nije teorija zavjere nego naprosto dinamika civilizacije Zapada što mi svakodnevno potvrđuju moji bivši studenti koji rade za bankaroide i ključne centre moći i financija. Pritom mi jesmo suverena bića svijesti i trebamo preuzeti odgovornost svatko za svoju (ne)svjesno kreiranu osobnu realnost te za budućnost našeg planeta.

U paraleli s našom osobno induciranom pozitivnom realnošću stare redukcionističke ideje i posljedično negativna praksa (npr. energetsko i globalno zagađivanje) mogu i dalje medijski dominirati nad kolektivnom društvenom sviješću i različitim političko-normativnim sustavima ove loše, nazovi civilizacije, al’ svejedno postoje bolje kooperativne opcije! O tomu takozvani mediji i šira javnost ne zna gotovo ništa pa ću pokušati pojasniti bar ponešto.

Dimenzija percepcije. Tko više leti, dalje vidi. Osobna dimenzija percepcije je u svijesti svake osobe. Kako rekosmo, mi u sebi projiciramo takozvanu budućnost ili preciznije buduću prošlost, a naša takozvana budućnost je zapravo projekcija našeg odabira i to je dobro poznato ako ozbiljno zaronite u dubinu poruke suvremene postkvantne fizike. Posljedično, mi smo kreatori, režiseri i glumci, svatko u svojoj osobnoj realnosti. Kad to shvatimo, onda počnemo drukčije gledati život tj. sve ovo oko sebe i nadasve u sebi!

Manipulacija takozvane civilizacije. Pritom shvatimo da je većina konzumatorskih humanoida takozvane civilizacije sustavno medijski hipnotizirana. Ta ljudska civilizacijska stvarnost je totalni medijski nonsens – kolektivna hipnoza masa. Tko to ne vidi, nek’ odleti malo u Ameriku i pogleda kako se svakodnevno manipulira masom na televiziji, naprimjer u baru u vrijeme ručka. Ako sumnjate u to, pa uživajte u krizi, potražite krivce i naći ćete ih. Moji studenti to razumiju. Jer, to zaista nije teorija zavjere – sad su to već svakodnevne činjenice. Eto, zato u ovom trećem mileniju više ne gledam televiziju niti čitam tiskovine, a itekako pazim i na okoliš i na SVAKU informaciju koju upijam i obrađujem u duhu!

Dominantne hipnoze u igri profita. Trenutno dominiraju tri glavne vrste kolektivne hipnoze o čijoj genezi bismo morali govoriti posebno… Prva je: Time is money – vrijeme je novac. Možete reći da novac (ni)je sve, ali formula vrijeme je novac je itekako potentna profitna igra. Jer, u psihičkom vremenu vi ugovorno zarađujete novac. Taj pristup je ishodišno proizašao iz poslovodnog, financijskog Cityja u Londonu i to je njihova mantra biznis profita, dio suptilne hipnoze društva strahom, a to su proširili na Ameriku i svijet.

Druga bitna manipulativna teza jest: NEMA DOVOLJNO… energije… hrane… vode… novca…

Pritom znamo da Svemir ima svega dovoljno i SAVRŠENO funkcionira dinamičkim RASPODJELAMA te nedvojbeno ima uvijek dovoljno energije, ako je mudro raspodijelimo… Zato, neka svatko razmisli sam za sebe i shvatit će tu medijsko-hipnotičku igru bankaroida-financijera i kolektivnu hipnozu puka. Eto, to je to sadašnje predorvelovsko stanje društva 2015+! A koja je treća teza!? Hm, odlučite osobno, jer svatko od nas ima neku svoju preferencu, npr. religioznu, političku ili osobnu opsesiju.

zvijezde_valentinovo

O financijskom sustavu. Ova sadašnja globalna predorvelovska dominacija imperijalizma bankaroida koji iz centara moći kompjutorski koreliraju dinamiku financija, a posljedično i politiku te (naizgled) ključne događaje, doživjet će fazni prijelaz to jest kolaps u sukobima ili u prirodnim kataklizmama raznog tipa: npr. geoklimatske promjene te eksponencijalne bioeliminacije životnih skupina. Alternativno, naše će planetarno selo ipak evoluirati u bolju i harmoničniju planetarnu civilizaciju gdje će život svih entiteta biti bitan prioritet u razumnoj ekološkoj harmoniji. To je znanstveno moguće ostvariti. Sukladno uvodu kako bi čitatelji razumjeli neke od ključnih uvida i dalje ću upotrebljavati pojmove raspodjele energije, jer svaki entitet – i čovjek – jest ultrafino kodirana (programirana) energija. A posebno ću naglasiti ono operativno najbitnije – buduće trendove percepcije osobnog i kolektivnog uma i budući softver – drukčije kodiranje raspodjele informacija-energije. Naime, živimo revoluciju u shvaćanju dinamike umjetne inteligencije koja je ugrađena u razne raspodjele energije uključujući ljude, a to podrazumijeva i odgoj, obrazovanje, biomedicinu, nove strateške multidimenzionalne tehnologije i kompleksno ultrakorelirano društvo.

Komunikacije i financijske korelacije. Ovo je područje već u eksploziji i trend će se nastaviti – uskoro će svi imati besplatne komunikacijske pametne telefone kojima će plaćati sve financijske račune u realnom vremenu. Paradoksalno, to već djelomično postoji npr. i u nekim afričkim zemljama. Za sve nas ostat će ključni izazov kako se osobno zaštititi u svijetu komunikacija i informacija te postaviti i osobne, optimalne zaporke. Ostaje i izazov želimo li i dalje držati novac u sadašnjim bankama koje nas uglavnom eksploatiraju ili smo u stanju postaviti alternativni sustav, npr. financijske zadruge koje služe informacijsko-socijalno koreliranoj zajednici, a ne profitno orijentiranim bankaroidima. Sustav mora dugoročno krenuti u socijalno harmoničnijem smjeru, baš kao raspodjela energije u prirodi, dakle u ekviparticiju ili društveno pozitivan sustav gdje svatko može participirati i akcijom i znanjem i financijski. U suprotnom bismo ostvarili drastičan debalans, orvelovsko društvo koje nije dugoročno održivo! Dakako, bit će i iskorištavanja u novim opcijama, ali tako je uvijek bilo i u povijesti. Naglašavam, bogate zemlje poput Švicarske itekako imaju razvijen sustav zaštite najsiromašnijih, jer svima pa i bogatašima ugodnije je živjeti u zemlji s kvalitetom od četiri zvjezdice negoli se svako malo naći u nekom paklu lokalnog siromaštva, kao što je slučaj u nekim drugim zemljama.

Zaštita vode. Uspijemo li zaustaviti genetičku manipulaciju sjemenja mogli bismo imati izvrsnu prehranu, pogotovo ako sačuvamo bitne osnovne resurse – zrak i vodu. To nije trivijalno, a poglavito pitka voda nam postaje važniji strateški resurs negoli nafta. Implikacije su očite, a čak i u Hrvatskoj još se treba izboriti da nam voda ostane nezagađena, dostupna ljudima i životu. Taj za život bitan rat za vodu je upravo u tijeku.

Matične stanice, genetički inženjering i vibracijska biomedicina. Medicina će svakako moći iskoristiti ‘magične’ matične stanice. Jednostavno ćemo uzgajati i usađivati brojne organe, a u stomatologiji je moguće postići i da izrastu novi zubi! Da, mogućnosti su fascinantne. O genetičkom inženjeringu se mnogo piše, pa čitatelji znaju da je u principu moguća korekcija DNK, no sve posljedice zasad nisu jasne, mada biomedicinari imaju pozitivnu viziju. Ne smijemo zaboraviti ni informacijsko vibracijsku medicinu koja spaja nekoliko medicinskih tradicija, grubo govoreći – kako preprogramirati neku osobu i organizam. Ujedno, istraživanja pokazuju da je moguće i pomladiti organizam, no te su tehnologije zasad još u fazi ispitivanja. Životni vijek mogao bi se produžiti i na više od 150 godina što opet postavlja izazove za organizaciju društva u cjelini. Budući da neke zemlje i dalje nastavljaju s kloniranjem ljudi(!), iako je to u principu zakonski zabranjeno, nije moguće predvidjeti sve posljedice za budući život.

Dolaze ZAP i SMS generacije. Na prvoj godini studija na EPFL-u u Lausanni, svi profesori fizike zapazili smo 2013. da su nove, internet generacije mladih drugačijeg mentalnog sklopa i percepcije. Pozornost te tzv. ZAP generacije jest kratkog vijeka (ispod 5’) i mi svi sustavno mijenjamo pedagogiju i dinamiku predavanja. Ta tek nadolazeća smartphone-generacija tipka i brže, kraće poruke, a sada nam dolazi i SMS-generacija, koja ima neki svoj lingo i još kraću pozornost te bitno drugačiji mentalitet i motivacije! Takvim izazovima se svi bavimo planetarno i u tom segmentu i Hrvatska ima probleme kao sve suvremene tehnološke zemlje.

Interaktivan i korelirani odgoj i obrazovanje. Uz prepoznavanje jezika i interaktivni pristup informacijama većina ljudi imat će pristup i globalnoj digitalnoj biblioteci – mreža znanja i podataka. Tu spada i minijaturizacija računala i pametnih telefona (računala u noktu ili u zubu!) do novog dizajna svakog (npr. vokalnog) sučelja korisnika te načina na koji institucije, škole i sveučilišta prezentiraju znanje. Mijenja se i cijela industrija zabave, televizija postupno odumire, a razni oblici osobne realnosti postaju paralelna vizija mladih. Poseban je izazov sučelje čovjek-robot-stroj na što konačni odgovori zasad ne postoje, ali moguće je čitanje misli, oka i impulsa mozga što vodi u nove opcije, neke manipulativne, a mnoge vrlo pozitivne i korisne.

Transport, roboti i dronovi. Uz ultrabrze vlakove i supersonični zračni prijevoz, a postepeno sve više galaktičkih pokušaja i sve efikasnije automobile, bez vozača, vidjet ćemo sve moguće robote i nadasve bespilotne letjelice tzv. dronove. Ove potonje, vrlo male i efikasne mogu biti i dostavljači manjih paketa koje doslovno netko iz Kalifornije može isporučiti na vašu terasu na Jadranu. Već su pokrenute i tvrtke koje vide razvoj društva u tom smjeru.

Cyborg civilizacija. Najizazovniji trend je mogućnost da sredinom stoljeća razvijemo robote ili hibridne entitete koji su programirani za specifične zadaće, ali su de facto inteligentniji od većine ljudi. Time se već podosta bave Hollywood i znanstvena fantastika, ali istinski izazovi jesu realni i tzv. umjetna inteligencija bit će superiornija prirodnoj iliti ljudskoj pa su opcije miroljubive koegzistencije (zasad) nejasne.

Postfosilna energetika. Sve te vizije zahtijevaju potrošnju energije i bolja buduća energetska rješenja za postnaftnu civilizaciju. Ključni je izazov da ovog trena još ni ne znamo sva moguća koncepcijska rješenja. Ali, mi znanstvenici smo se uputili u intenzivna istraživanja zelenih energenata budućnosti i zasigurno ćemo otkrivati još neke nove mogućnosti. Dakle, sigurno će biti iznenađenja i vjerujem kako će se to dogoditi u vremenu jedne generacije. Sad smo se napokon energetski osvijestili i ponovo proučavamo dubinu prirodne znanosti, razmatramo sve principe u kontekstu nove energetike (npr. Tesla-pristupe) i tražimo one koje smo možda zanemarili ranije (ili ih nismo ni uočili), jer smo uspavani mislili da možemo ugodno živjeti s naftom do kraja života. Konačno smo prihvatili činjenicu da će nas uskoro biti osam do deset milijardi i da ta činjenica mijenja cijelu tehnološku i energetsku percepciju visoko koreliranog svijeta današnjice. Dakle, moramo naučiti zaživjeti drukčije. A dodajmo tome i osobnu energetiku, jer mladi individualci žele biti relativno neovisni i tu će svakako biti novih prodora. Naime, u kolapsu sadašnjeg korumpiranog bankarsko-financijskog planetarnog sustava postupno izranja mnogo novih pozitivnih opcija. To je ta dobra vijest u krizi. Inače, Zemlja je u ovom stoljeću i pred globalnom geoklimatskom tranzicijom pa se mogu i moraju pronaći optimalna energetska rješenja. A brojni znanstveni projekti u energetici nikad ne propadaju već se prilagođuju novim životnim uvjetima i državnim zakonodavstvima.

Nepredvidive tehnologije. Do 2054+ izronit će tehnologije koje ne možemo ni predvidjeti, a vjerojatno će biti bitne i šokantne. Najbanalniji primjeri su svladavanje tehnologija putovanja na goleme svemirske udaljenosti (npr. multiverse ‘tuneliranjem’) ili službeni susret s pozitivnom, naprednijom izvanzemaljskom civilizacijom … Dakle, znanstvena fantastika ulazi u svakodnevni život, a dugoročno je nešto što se i stvarno događa!

Zaključno: Orwell ili harmonija? Opisana vizija jasno implicira moguću dominaciju Velikog brata i razne dobro poznate ružne orvelovske scenarije. No, osobno s brojnim znalcima djelujem da se ostvari bolja civilizacija i harmonizacija energetike, dnevnih resursa i općenite kvalitete života. Izazov je velik, ali zasad je još moguća bolja plemenita civilizacija, ako se svi aktiviramo i pozitivno povežemo u plemenitoj viziji koju sam skicirao.

Iako je naš planet trenutno vrlo loš ‘zoološki vrt’, sustavno manipuliran iz financijsko-političkih centara moći, od ekologije, hrane, financija, medija, tehnologije straha, ideologija, oružja… moguće je ostvariti bolju, plemenitiju i harmoničniju civilizaciju, a vjerojatno je to i nužno za život. Ekonomska kriza zapravo je okrenula okidač nove nade, a to su kuražni znanstveni projekti te se pojavila nova vizija i želja da zajednički ipak zaživimo nešto bolje i lokalno i planetarno. Osobno sam uvjeren da ćemo primjerice u Hrvatskoj uspjeti sačuvati čistu zemlju i postupno umrežiti granule i centre izvrsnosti nacije (>3 % znalaca), jer zapravo ni nemamo drugog izbora! Ne smije petrokemija ostati pola gospodarstva, a kapriciozni turizam određivati godišnju dinamiku financija zemlje. A svi znamo da su znanje, kreativnost i inženjering važan prioritet i nužnost te da je dostatno oko tri posto umreženih inženjera-znalaca za prosperitetno gospodarstvo. Odgajajmo mlade da smo mi ljudi integralni dio bioorganizma svijeta, dio bitne visokokorelirane biosfere te upoznajmo naše građane s drugim civilizacijskim uvidima u tom kontekstu – znanstvenim, sociološkim i medijskim. Kolektivna svijest ove nove bolje postkvantne paradigme koju sam ukratko skicirao govori da smo svi dio vitalne Zemljine ekosfere te da je nužno ne rasipati energiju na svim razinama.

Dakle, unatoč krizi ili možda baš zbog nje, nadam se da ćemo u viziji 2054+ zaživjeti planetarno bolju civilizaciju i viziju primjerenu osviještenim ljudima ovog predivnog svemirskog broda, našeg planeta Zemlje i naše domovine Hrvatske.

O autoru

Autor, znanstvenik, prof. dr. sc. Davor Pavuna je diplomirao eksperimentalnu fiziku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu 1977., a doktorirao na fizici kondenzirane materije u Engleskoj 1982. Istraživanjima se bavio u Australiji, Francuskoj, Koreji, Kini i SAD, a danas djeluje kao profesor fizike i istraživač na EPFL-u u Švicarskoj. Objavio je preko 200 znanstvenih radova objašnjavajući prirodne pojave fizike i suvremenog društva. Održao je preko sto pedeset pozvanih predavanja od Harvarda i Sydneya do Moskve i Beijinga. Dobitnik odličja Danice Hrvatske s likom Nikole Tesle (2006), aktivan u viziji bolje civilizacije, savjetnik vladama i tvrtkama diljem svijeta. Predsjedava redovnom znanstvenom konferencijom u Dubrovniku ( http://dubrovnik2016.epfl.ch/ ). Kako sam ističe, građanin je Planeta, ali prije svega voli i djeluje u korist svoje predivne domovine Hrvatske.

(Izvor: www.infotrend.hr)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni