Cilj je povećati broj stabala u Zagrebu za 20 posto do 2024.

Cilj je povećati broj stabala u Zagrebu za 20 posto do 2024.

U zagrebačkom naselju Travno u petak, 19. studenoga je u sklopu nacionalne kampanje »Zasadi stablo, ne budi panj!« održana akcija sadnje 56 sadnica stabala.

U sadnji stabala breze, murve, javora i drugih vrsta radnicima Zrinjevca pridružio se i gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Posebno raduje da se među sadnicama našla već podosta zapostavljena murva, odnosno dud, kojeg ima sve manje.

Dud – izvanredno voće zanemareno punih 50 godina

Osnovni cilj spomenute kampanje je razvijanje ekološke svijesti o klimatskim promjenama i poticanje građana na očuvanje okoliša.

„Jedno stablo može apsorbirati i do 25 kilograma štetnih emisija godišnje, a strateška sadnja stabala u urbanim i drugim sredinama snižava temperaturu za pet do osam stupnjeva. Posebice u ljetnim mjesecima“, rekla je predsjednica i osnivačica Udruge „Zasadi stablo, ne budi panj!“ Mateja-Anđelina Kramar.

Svake godine u Zagrebu novih 2000 stabala

Gradonačelnik Tomašević je poručio da se sadnjom stabala u Zagrebu podiže svijest građana o važnosti brige za okoliš.

„Ovom akcijom osiguravamo našim građanima više zelenih površina i hlada, omogućujemo sklonište različitim životinjskim vrstama, doprinosimo očuvanju bio-raznolikosti, a time podižemo i kvalitetu života građanima Grada Zagreba“, istaknuo je gradonačelnik .

Naglasio je da je cilj Gradske uprave povećati broj stabala u Zagrebu za 20 posto do kraja 2024. godine. „U Zagrebu danas raste oko 34.000 stabala, Zrinjevac je ove godine zasadio oko 1000 novih stabala, a još toliko je planirano do kraja godine. Planiramo posaditi preko 2000 parkovnih i drvorednih stabala svake godine“, poručio je gradonačelnik te pozvao sve zainteresirane građane da se priključe ovoj akciji.

Od prve aktivnosti Udruge do danas, zasađeno je više od 150.000 stabala i ostalog sadnog materijala u Hrvatskoj. Novim krugom kampanje Udruga nastavlja još snažnije podizati svijest o ekološkim izazovima i važnosti zelenih površina i šuma te ekološkog djelovanja lokalnih zajednica. Zainteresirani se mogu prijaviti putem QR koda do 15. listopada na sljedećoj poveznici: zasadistablonebudipanj.hr.

Grad Zagreb je u suradnji sa Zagrebačkim holdingom i podružnicom Zrinjevac donirao više od 500 sadnica stabala radi ozelenjivanja urbanih sredina kako bi istaknuo važnost i brojne dobrobiti urbanog zelenila. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni