Ciklus predavanja o zdravlju trešnjevačkih mališana

Ciklus predavanja o zdravlju trešnjevačkih mališana

Život u urbanim sredinama, sve zahtjevniji školski programi, nedostatak vremena za slobodne aktivnosti, utjecaji medija i promijenjen način prehrane pokreću zloćudni kotač debljine koji je iznimno teško zaustaviti…

Vijeće mjesnog odbora »Antun Mihanović« u suradnji s Vijećem gradske četvrti Trešnjevka sjever, Kineziološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i Centrom za kulturu Trešnjevka pokrenulo je ciklus predavanja pod nazivom Trešnjevka za djecu posvećen zdravlju djece na području Trešnjevke.

Prvo predavanje iz navedenog ciklusa predavanja i predstava održat će se u Centru za kulturu Trešnjevka (Park Stara Trešnjveka 1) u srijedu 25. studenoga, s početkom u 18 sati. Predavanje će biti na temu Debljina djece – nove spznaje i zadaće, a kao predavač će gostovati prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, primarijus, specijalist pedijatar. Nakon predavanja usljedit će prigodna predstava Kazališta Prijatelj Priča o bljaksonima ili zašto treba zdravo jesti, gdje se govori o zdravoj prehrani.

Brojni su čimbenici koji istovremeno utječu na nastanak debljine i počinju djelovati od trenutka začeća. Život u urbanim sredinama, sve zahtjevniji školski programi, nedostatak vremena za slobodne aktivnosti roditelja i djece, brojni utjecaji medija i promijenjen način prehrane pokreću zloćudni kotač debljine koji je iznimno teško zaustaviti. S obzirom na to da slabu učinkovitost liječenja debljine, pozornost treba usmjeriti na prevenciju. Akcija Trešnjevka za djecu prepoznala je važnost ove problematike te je uvrštena kao prva tema ciklusa zdravstvenih tribina u kojoj osim pedijatra prof. Milivoja Jovančevića sudjeluju i djelatnici Kineziološkog fakulteta u Zagrebu. Zajedničkim će naporima pokušati ukazati na načine prevencije ove danas najčešće bolesti.

O predstavi Priča o bljaksonima ili zašto treba zdravo jesti

Radosnom igrom, plesom, pjevanjem i šalama glumci pripovijedaju događaje iz svakodnevice učeći velike i male što je zdrav, a što je nezdrav obrok. Predstava govori o djevojčici Dunji koja živi ispunjeno i veselo djetinjstvo… ide u školu, bavi se plesom i glazbom, i kad ima vremena odlazi u posjet svojoj staroj bakici koja joj s ljubavlju priprema »stara« jela kako bi njezina unuka bila zdrava. Ali vrag, koji u današnje vrijeme nije gadna kreatura nego agresivni trgovac, Dunju navuče na moderna jela koja ne oduzimaju vremena i koja se mogu jesti svuda: vragburgeri, paklenski pomfriti i krampus kole…Dunja se pretvori u bljaksonicu! Okus bakinih jela izgubi svaki čar, postane bezvoljna, prestane se baviti plesom…ali na svu sreću, bakica ima lijek: krepku pileću juhicu!

Produkcija: Kazalište Prijatelj u koprodukciji s Centrom za kulturu Trešnjevka
Tekst: Hrvoje Zalar
Glume: Anja Đurinović / Selma Mehić i Hrvoje Zalar
Namijenjeno je djeci od 4 do 11 godina.
Program je besplatan.  (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni