Ciklus “Odrastanje” slikara Zorana Šimunovića

Ciklus “Odrastanje” slikara Zorana Šimunovića

Slikar ističe kako se ovaj ciklus gradi na vječnoj i nepotrošivoj temi vraćanja u djetinjstvo, razigranosti i neopterećenosti koje smo imali, na igri

Miroslav Pelikan

Akademski slikar iz Osijeka Zoran Šimunović, koji radi u vukovarskom muzeju, iznimno je aktivni pripadnik aktualnog hrvatskog slikarstva. Gradi svoju istaknutu poziciju kontinuiranom radom, predanim slikanjem i naravno pomno odabranim izlagačkim točkama. Posebice u inozemstvu, odakle i redovito stižu samo pohvalne kritike i povećani interes za djelo ovoga nadarenog umjetnika.

I danas je njegov atelijer prepun slika na kojima neprestano radi. Šimunović polako i temeljito, bez žurbe slika ulja na velikim formatima platna. Ona su ispunjena čudesnom simbolikom sjećanja: uspomena na djetinjstvo, proživljeni život, na neizbrisivo, na niz svakodnevnih predmeta, biljaka, životinja pasa, cvjetova, igračaka, voća, raznovrsnih biljaka… Na stvarnost koja se jednom dogodila i po svemu traje i danas, kako se može vidjeti na njegovim slikama. Ciklus je nazvan  »Odrastanje« i kontinuirano se nadograđuje. Riječ je o uljima na platnu dimenzija 180 x 150 cm.

Slikar ističe kako se ovaj ciklus gradi na vječnoj i nepotrošivoj temi vraćanja u djetinjstvo, razigranosti i neopterećenosti koje smo imali, na igri. Svakako valja spomenuti i udaljenu plavet horizonta ili zeleno pobojani horizont. Je li to prostor koji se mora dostići? Je li to volumen budućnosti? Je li to razmišljanje o onom što slijedi?

Prisutnost tajanstvenosti

Na gotovo svim Šimunovićevim uljima osjeća se prisutnost stanovite tajanstvenosti. Nešto je brižno skriveno, odmaknuto u stranu, u sjenu i postaje nevidljivo. Ili je to tek najava sveobuhvatnih promjena, ne blagih korekcija što će u životu uslijediti? Istodobno valja istaknuti svečanu, primirenu, dostojanstvenu atmosferu koja vlada na ovim slikama, očekivanja radosnih događaja.

Zoran Šimunović je s nizom svojih ciklusa ulja velikih formata kreirao izdvojeni, zasebni svijet oživotvorenih sjećanja. Misli se pretvaraju u stvarne, opipljive slike. Svatko od nas može u njegovim ciklusima pronaći osebujni simbol koji pripada i nama. Naš je, dijelimo ga sa slikarom.

Šimunović je sa svojim impresivnim likovnim djelom dosegao znatne visine, snažno se ističući u suvremenoj likovnoj produkciji. Ne samo u domaćoj, već i više u stranoj, sudeći po reakcijama brojnih galerista.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni