Ciklus “mixed media” na platnu Duška Šibla

Ciklus “mixed media” na platnu Duška Šibla

Kontinuirano i aktivno radeći u različitim zemljama, u pripadajućim mu atelijerima, suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar Duško Šibl kreira respektabilan opus. To su ulja, akrili, miješane tehnike na platnu kojima neprestano istražuje ritam i ovladavanje volumenom, najprije svojih figura u pokretu, a od nedavna raznovrsnih formi u kojima se ističe boja ili koloplet razigranih boja.

Nedavno je zaokružio šarmantni ciklus miješanih tehnika na platnu jedinstvenog formata 50 x 40 cm iz koncepta nazvanog Metamorfoze.

U ovome nizu posebno mjesto zauzimaju dvije slike, predzadnja i zadnja po redu, Ples Harlekina i Don Quijote. Slike osobita karaktera, gotovo divljih i nezaustavljivih poteza bojom, u tvorbi fantastičnih struktura, slike žestine i nepopustljivosti.

Na slikama u ovom nizu dominiraju i naizgled jednostavni geometrijski misteriozni oblici te valovi, bujice, oblaci, tajfuni, uskomešani oblici, u igri ili nanošenju bola, to je svijet muke u kojem odjekuju krikovi.

Slike se međusobno nadopunjuju i motivima, ali ponajviše vrlo snažnim, emocijama nabijenom razlistanom koloru na uzburkanim površinama platna.

I ove uzbudljive slike najnovije likovne produkcije Duška Šibla govore o pojavnosti života i njegovim ključnim elementima, o svakodnevnom udisanju zraka, o duhovnoj i fizičkoj hrani, o neopisivim emocijama, o čovjeku, vidljivom i nevidljivom…

Šibl kreira svoje cikluse sugestivnom snagom kolora, čudesnim, energijom preplavljenim motivima, nemjerljivo radoznao i nikad umoran od kista, od boja, od slikanja.

Miroslav Pelikan

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni