Ciklus manjih formata akrila Ranka Ajdinovića

Ciklus manjih formata akrila Ranka Ajdinovića

Akademski slikar Ranko Ajdinović, suvremeni je hrvatski likovni umjetnik, autor složenog apstraktnog ciklusa iznimnog kolorizma. Izlagač je na brojnim izložbama te zanimljiva i izazovna artistička pojava u aktualnoj produkciji.

Nedavno se je preselio u veliki atelijer koji mu omogućuje rad i na najvećim formatima kojima je toliko težio u proteklom razdoblju. No, događa se stanovito iznenađenje, slikar se ponajprije okreće manjim i srednjim formatima(30×40 cm, 40×50 cm, 40×40 cm, 50×70 cm) u kombinaciji akrila s uljnim pastelom, grafitom i kolažom.

Posebice se ističu slike koje imaju oslikani okvir što im daje svojevrsni 3D učinak, dok su neke slike ponešto drugačije jer su rađene na juti, kaže autor.

Slike u ciklusu nose naizgled uobičajene nazive, no oni iznimno simbolični, Pogled s bedema, Kuća u šumi, Nebesko jato, Morski krajolik, Putovanje u tišinu, Novo jutro, Paralelni pejzaž…

Kolor je u novom ciklusu probuđeniji, jači, izrazitiji, pa i vatreniji u tvorbi razigranih formi uronjenih u volumen aktivnog, kontinuiranog gibanja.

Prisutnost energije i njezine neprestano komešanje stvara dodatnu ali i trajnu napetost u slikarevim kompozicijama, odmjeravanje moći neprekidna je stvarnost ovoga svijeta.

Ajdinović je ostvario snažan, žestok apstraktni ciklus, niz djela gdje svaka slika čini samosvojni svijet samo za sebe, ali i istodobno logični dio veće cjeline imaginarnih motiva stopljenih u jedinstveni produkt.

Ajdinović je kroz godine vrijedna i predana rada izbrusio svoju slikarsku gestu u osebujni i karakteristični rukopis, stvarajući značajan likovni opus.

Miroslav Pelikan

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni