Ciklus filmova Vatroslava Mimice na Klasik TV-u

Ciklus filmova Vatroslava Mimice na Klasik TV-u

(Scena iz Seljačke bune)

Legendarni filmski redatelj, scenarist i producent, Vatroslav Mimica, preminuo je u subotu, 15.2. u 97. godini života. Ovaj sineast, buntovnik i veliki humanist, ostavio je golem trag i utjecaj na hrvatski igrani i animirani film.

Povodom njegove smrti Klasik TV će od 19. 2. do 29. 2. 2020. svaku večer iza 23 sata emitirati njegove filmove. U sklopu ciklusa bit će emitirani gotovo svih njegovi igrani filmovi – nedostaje tek spektakl Sulejman veličanstveni.

Ciklus započinje u srijedu 19. 2. filom U Oluji (1953.), a u četvrtak će biti prikazan Jubilej gospodina Ikla (1955.) Petak, 21. 2. je rezerviran za dramu koja mu je donijela Veliku zlatnu arenu za najbolji film na 1965. Pula Film Festivalu i započela njegovu cijenjenu modernističku trilogiju – Prometej s otoka Viševice (1964.)

U subotu, 22. 2., slijedi drama Ponedjeljak ili utorak (1966.) zapamćena po kombinaciji kolora i crno-bijele fotografije kojom je osvojio svoju drugu Zlatnu arenu, dok je završni film trilogije pratila upravo obratna situacija: Kaja, ubit ću te! (1967.) koji će biti prikazan u nedjelju 23. 2., a publika ga je u Puli isfućkala. Unatoč tome, film je odabran za službeni program Njujorškog filmskog festivala, gdje je primio odlične kritike.

Scena iz filma Događaj

Idući tjedan započinje s omiljenim Mimičinim glumcem, Pavlom Vuisićem u drami Događaj (1969.), a 25.2. na redu je Hranjenik u kojem će se grupa zatvorenika u koncentracijskom logoru pokušati oduprijeti svom mučitelju. Mimičin jedini partizanski film Makedonski deo pakla (1971.), snažna psihološku dramu o odnosima moći između okupatora i seljaka prikazuje se u srijedu, 26. 2., dok će njegov najambiciozniji film, povijesni spektakl Seljačka buna (1975.), pripreman pune tri godine i zasnovan na povijesnim istraživanjima, biti prikazan 27.2.

Ciklus filmova Vatroslava Mimice završava dramom Posljednji podvig diverzanta Oblaka (1978.) u kojem se Pavle Vuisić bori protiv nepokoljebljive administrativne birokracije te s pustolovnim spektaklom Banović Strahinja (1981.) , također nagrađivanim u Puli, te velikom kino hitu za kojega procjene govore da ga je pogledalo oko milijun gledatelja. (pr)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni