Ciklus čudesnih motiva Duška Šibla

Ciklus čudesnih motiva Duška Šibla

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar Duško Šibl u proteklom je razdoblju osobitu popularnost stekao kod javnosti, ali i kritike impozantnim ciklusom akrila na različitim formatima svojim uzbudljivim »figurama u pokretu«, koje susrećemo u grčevitom i strastvenom pripijanju, suprotstavljanju, ljubavi i neprijateljstvu.

Odnedavna se Šibl posvetio ciklusu akrila na platnu s apstraktnim motivima, zadržavajući pritom svoj snažni i vehementni kolor u kreaciji novoga univerzuma, s kolopletom motiva koji čine točke,pravci, slobodno ostavljeni nanosi boje.

Motivi nose zanimljiva imena, od Kaosa do Prvog dana, od Protozoe (jednostanični organizmi obdareni vlastitom pokretljivošću) do Noćnih leptira.

Osobitost najnovijeg opusa Duška Šibla jest i dalje silni energetski naboj koji zorno dočarava nestanak jednoga i stvaranje drugoga, univerzuma možda.

U ciklusa se također opaža iznimno jaka želja, težnja za promjenom, za oslobađanjem, za tvorbom novih i drugačijih odnosa.

Ponekad mi se čini da se na pojedinim slikama ovoga apstraktnoga ciklusa mogu naslutiti, prepoznati fragmentirani oblici figura koje se kreću i tvore samo svoj osebujni svijet.

Apstraktni ciklus Duška Šibla potvrđuje njegov afinitet prema izrazitom kolorizmu, energetskom naboju koji se sustavno rasprostire na svakom četvornom centimetru platna i prema izazovnim, nesvakidašnjim motivima.

Miroslav Pelikan

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni