Ciklus crteža posvećen motivu albatrosa

Ciklus crteža posvećen motivu albatrosa

Raznolike su teme i motivi privlačili suvremenu hrvatsku likovnu umjetnicu, akademsku slikaricu Libušu Kirac u njezinom dugom plodonosnom radu i predanom umjetničkom stvaralaštvu.

Jedan od tih izazova bio je i motiv albatrosa. Ptice čudesno lijepog i impresivnog leta, nespretne na tlu, što je sjajno opjevao Baudelaire.

Njezin ciklus čine crteži A3. 

„Zaintrigirali su me albatrosi, jer žive u paru do smrti. Prije nego saviju gnijezdo lete zajedno pet godina. A nepogrešivo prepoznaju svoje mladunce među tisućama drugih ptića na otoku. Ljudi bi mogli puno naučiti od njih…“, kaže autorica zanimljivog ciklusa.

Osobitost ovoga ciklusa jest i nazočnost ljudskih tijela, nagih, uz ptice u letu, same ili u paru. Očita je povezanost simbolike ljubavi i odanosti, privrženosti između čovjeka i ptice, kroz življenje, na kojoj slikarica inzistira jer ljubav je opći pojam, pripada svima i svi imaju pravo na nju.

Prozračne kompozicije ptica i ljudi, muškaraca i žena, isprepletenih u ljubavi, ključna je osobitost ovog nesvakidašnjeg ciklusa Linuše Kirac.

Miroslav Pelikan

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni