Cikloturizam: Vaši klijenti žele hranu za dušu i biti u formi

Cikloturizam: Vaši klijenti žele hranu za dušu i biti u formi

Uglavnom su to dobrostojeći klijenti voljni potrošiti na aktivan odmor

Škotski stručnjak Peter Butterworth održao je 31. ožujka, u Mlinici Šapro u Konavlima radionicu o cikloturizmu, u okviru projekta Održivi razvoj turizma posebnih interesa „SUD SIT“. Na radionici su sudjelovali predstavnici turističkih agencija, poduzetnika u turizmu i predstavnika resornih institucija iz Hrvatske i Crne Gore.

„Najvažniji savjet koji bih dao kao konzultant poduzetnik je da trebate naučiti zaokupiti pažnju svih osjetila potencijalnih klijenata obećanjem o jedinstvenim okusima, zvukovima i znamenitostima. Vaši klijenti traže hranu za dušu jednako kao što žele njegovati tijelo i biti u formi“,  istaknuo je Butterworth u teorijskom dijelu predavanja.

„Za cikloturizam u Škotskoj najvažnije je tržište Sjeverne Amerike. Uglavnom su to dobrostojeći klijenti voljni potrošiti na aktivan odmor, no, oni su u potrazi za visokom razinom osobne pažnje i podrške. Osim sjevernoameričkog tržišta, sve više zainteresiranih dolazi iz Rusije,“ dodao je  škotski stručnjak.

Nakon teorijskog dijela sudionici su imali praktičan rad te obilazak agroturizma i lokalne biciklističke staze. Dodajmo kako su projektom SUD SIT osigurana sredstva za čišćenje i uređivanje 100 kilometara pješačkih i biciklističkih staza kroz Konavle.

Biljni i životinjski svijet

Radionicu o promatranju biljnog i životinjskog svijeta održao je pak 1. travnja engleski stručnjak Jack Delf u Seoskoj kući Čilipi u Konavlima, u okviru istog  projekta. Na radionici su sudjelovali predstavnici turističkih agencija, poduzetnika u turizmu i predstavnika resornih institucija iz Hrvatske i Crne Gore.

“Industrija usluga (turizam) mijenja se strahovitom brzinom, gotovo kao IT sektor. Tvrtke moraju držati korak s promjenama, prije svega razumjeti potrebe kupaca te konstantno uvoditi kreativne i inovativne promjene koje će zadovoljiti potražnju,” istaknuo je Delf koji i sam vodi uspješnu turističku agenciju u Crnoj Gori.

Polaznici radionice, podijeljeni u skupine osmislili su šest višednevnih prekograničnih programa koji uključuju promatranje rijetkih vrsta ptica te mediteranskog bilja. Pri predstavljanju turističkih proizvoda naglasak je stavljen na zaštitu okoliša i životne sredine te održivost samih tura kao osnovnog uvjeta turista zainteresiranih za boravak u prirodi.

Organizatori radionica su Udruga hrvatskih putničkih agencije (UHPA) i Udruga Agroturizam Konavle u partnerstvu s Regionalnom razvojnom agencijom Dubrovačko-neretvanske županije (DUNEA).  Radionica je organizirana u okviru projekta „Održivi razvoj turizma posebnih interesa” koji je financiran kroz IPA Prekogranični program suradnje Hrvatska-Crna-Gora te sufinanciran od Ureda Vlade Republike Hrvatske za udruge.  (zg-magazin)